Spoj umetnosti i kvaliteta – Olivera Stankovska

Uvek težimo ka tome da se individualno istaknemo i budemo jedinstveni, da svom životu i životu naših voljenih damo neku drugu, unikatnu dimenziju…

Porcelan  je najfinija vrsta keramike, koja se dobija pečenjem na visokoj temperaturi. Bele je boje i poluprozirnog izgleda. Uglavnom se ukrašava  crtežima, pa tako dobija lepši izgled. Prvi pokušaji proizvodnje porcelana u Evropi počeli su u 16. veku u Firenci (Medici porcelan), ali je 1709. lekar i alhemicar Bottger iz Drezdena usavršio način proizvodnje porcelana, pa je 1710. osnovana prva fabrika u Majsenu. Značajne fabrike porcelana nastaju u Beču, Minhenu, Sevresu kod Pariza, Worchesteru u Engleskoj, Firenci i čuvena Capodimonte kod Napulja, ali mi na Balkanu imamo privilegiju da uživamo u predivnim radovima gospodje Olivere Stankovske iz Makedonije , (Kriva Palanka) .

Kreativna radionica Olivere Stankovske

Olivera Stankovska je rođena 1963. godine u Skoplju. Nakon završene ekonomske škole, dve godine je bila student nemačkog odseka na Univerzitetu Sv. Ćirila i Metodija u Skoplju. Život i radni vek provodi u tri opštine u Makedoniji, što srećom, kako kaže, predstavlja uvod u različite kulture i mentalitet ljudi. Piše, oslikava porculan i staklo, koristi tehniku decoupage. Od  2010. godine aktivno  počinje da piše i slika. Godine 2013. objavila je svoju prvu knjigu poezije, a zatim dve nove pesničke knjige, „Razgovor sa životom“ i „Put u Božje oči“, sonetni venac sa duhovnim tragom u savremenoj makedonskoj poeziji. Od mnogih tehnika slikanja sa kojima se susreće , ona se fokusira na slikanje porculana i stakla. Tokom godina, njen rad je dopunjen i kompjuterskom tehnikom koju najviše koristi u porculanskim ikonama. Ovaj asortiman umetničkih dela upotpunjava i drugim verskim motivima naslikanima na porculanu i staklu. Ona kaže:

Olivera Stankovska pisac i umetnica

„Čovek stalno traži sebe. Potražite stvari koje vas ispunjavaju i usrećuju. Onog trenutka kad osetim mir i spokoj u svojoj duši znači da sam dotakla pravu svrhu zbog koje sam došla na ovaj svet. Lično mi je, pored slatkih obaveza prema porodici koje su me činile srećnom, trebalo dugo da shvatim šta me u potpunosti ispunjava, šta me čini srećnom i svakim narednim danom kreativnijom – to je bila umetnost.

Kroz nju se u potpunosti izražavam, zato se trudim da je unesem u svaki segment svog života. Kroz umetnost razgovaram sa životom,  kreirajući dela koja otkrivaju moju dušu i ličnost. Svi mislimo na vreme kao na našu prošlost, ali kroz umetnost se trudim da zaustavim vreme, poslednji trenutak i budem prisutna u svojoj večnosti. Radoznalost me neprestano vodi ka otkrivanju novih nepoznatih stvari kroz koje gradim i kao umetnik i kao ličnost. Ali da bismo mogli duboko da se posvetimo umetnosti, moramo se u potpunosti posvetiti tome. Nažalost, samo od umetnosti  retko ko može da živi. Zato se u umetničkom izrazu zalažemo za komercijalnu umetnost, tačnije praveći umetničke predmete kojima je potrebno manje vremena za proizvodnju i, naravno, ulaganje manje materijala, jer je cena samog predmeta dostupna. potrošačima, ali to više nije istinska umetnost, već potraga za postojanjem umetničkim izrazom.

Porcelan ili (Porculan), je vrsta poluprozirne bele keramike, za razliku od keramike, obrađuje se na veoma visokoj temperaturi. Zbog lepešg izgleda, ukrašava se  na različite načine, korišćenjem više tehnika. Ručno oslikani porcelan ima svoju posebnu lepotu, možda zbog uložene ljubavi i truda, kao i vremena koje je potrebno da se napravi unikatni komad. Boje koje se  koriste za oslikavanje porcelana  se mogu naći u specijalizovanim prodavaonicama hobi umetnost i ateljeima, kao i u internetskim trgovinama koje nude bogat asortiman. Boje su dostupne u mnogim nijansama i namenjene su farbanju svih materijala otpornih na toplotu kao što su porculan, staklo, keramika. Nalazimo ih kao vodene i uljane boje. Ne izbledjuju i vodootporne su nakon fiksiranja podloge.

Olivera Stankovska Kreativna radionica – Centar za Kulturu Kriva Palanka

Olivera Stankovska kaže: “ Obično koristim AMSTERDAM – DECOR fin boje, ali koristim i PEBEO boje. Koristim i porculanske PEN kaligrafske markere da olakšam proces crtanja i pisanja površine. Koristim konturne boje za bolji izgled ili konturu. Čini se da je postupak vrlo lak, ali zahteva veliku koncentraciju. Pre svega, u dobro opranu porculansku posudu nanesemo boju kojom izražavamo svoju ideju. Pre nego što nastavite sa nanošenjem drugog sloja ili druge boje, prethodno naneta boja treba da se dobro osuši. Zatim porculan stavite u posebnu rernu za pečenje na porcelanskoj rerni ili kod kuće u pećnici na 180 stepeni, oko sat i po. Nakon što isključite rernu, ostavite porculan u njoj dok se ne ohladi. Ovo je osnovni postupak crtanja, pisanja i slikanja porculana koji možemo oslikavati detaljima iz svoje mašte. Ovako oslikani porcelan može se koristiti u domaćinstvu.“

Olivera Stankovska, pisac i umetnik

Sledite Oliverin primer i dozvolite svojoj mašti i strasti da okupiraju jedan deo vašeg života, pa makar to bilo i vaše jutro, kada uživate u kafi, doručku i prijatnom razgovoru, dok vas okružuje magija specifičnog ambijenta, koji je važan i značajan samo vama.

Detaljnije na fbook stranici: https://www.facebook.com/anikoporcelain.mk/
piše: Radmila Stanković

You Might Also Like

Leave a Reply