26 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

Kučevo, Zlatna dolina u severoistočnoj Srbiji

U severoistčnoj Srbiji, u zaleđu Dunava i Đerdapa prostire se oblast Zvižd, od davnina poznat rudarski kraj ponajviše bogat zlatom u čijem središtu u prostranoj Zviškoj kotlini okruženoj planinskim vencima Homoljskih i Zviških planina i masivom Severnog Kučaja na obali zlatonosnog Peka smestio se živopisni gradić Kučevo centar istoimene opstine.

Zvižd je kraj neobične lepote, posebnog šarma i zanimljjive istorije. U vreme Rimljana ovde je bilo mnogo rudnika a zlato se, osim jamske eksploatacije dobijalo i ispiranjem zlatonosnog peska iz Peka.

Grad Kučevo – nekad i sad

Tragovi rimskih naselja i rudnika vidljivi su i danas na mnogim mestima. U zaleđu Dunava sa jedne, okružena Homoljskim planinama sa druge strane, nalazi se opština Kučevo. Zahvata površinu od 721 km2. Reljef se kreće od ravničarskog (u donjem toku reke Pek), od brdsko-planinskog koji obuhvata šumovite predele Zviških planina, Severnog Kučaja i severozapadne obronke Homoljskih planina. Nadmorska visina kreće se od 120m (grad Kučevo) do 920m.

Ova oblast poznata je kao Zvižd, a u njenom samom središtu, na obali reke Pek smešten je grad Kučevo koji je administrativni, privredni, politički i kulturni centar Opštine.

Kučevo i okolina od davnina poznati su kao rudarski kraj, posebno bogat plemenitim metalima. Arheološka nalazišta potvrđuju da su se na ovom području još rimljani bavili iskopavanjem i preradom rude, a priče o zlatonosnom Peku i danas golicaju maštu avanturista.

Od kulturno istorijskih spomenika izdvajaju se arheološko nalazište rimskog rudarsko-metalurškog centra Kraku Lu Jordan iz 3 v.n.e. i Vila Karađorđevića u Neresnici, a od prirodnih lepota pećine Ceremošnja, Ravništarka i Dubočka pećina. Područje Kučeva obiluje i šumama, što klimu čini veoma prijatnom u toku cele godine.

U opštoj užurbanosti 21. veka, ovaj kraj je sačuvao nešto od šarma i patine davnih vremena. Tradicionalne kulturne vrednosti, drevni narodni običaji, neobična, često mistična, verovanja, temperamentne vlaške igre, narodne nošnje živopisnih boja samo su deo zaostavštine koja se čuva i prenosi.

Tradicionalne manifestacije i poznate ličnosti ovog kraja

U obližnjem selu Neresnica, rođen je i najranije detinjstvo proveo je veliki srpski penik Stevan Raičković. Žanka Stokić, čuvena predratna glumica, po mnogima najveća diva srpskog glumišta svih vremena, deo svog detinjstva provela je u Rabrovu, naselju u okolini Kučeva.

Najznačajnije kulturne manifestacije u opštini Kučevo su: Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“, Međunarodni festival televizijskog etnološkog filma FESTEF i Pozorišne svečanosti „Žanki u čast.“

Kučevo je od Beograda udaljeno 135 kilometara. Za putovanje sopstvenim prevozom najkraći pravac je: autoput Beograd – Niš (do isključenja za Požarevac), zatim zaobilaznicom oko Požarevca i dalje magistralnim putem M24 (Požarevac – Kučevo – Majdanpek – Negotin) do Kučeva.
Kučevo je od Požarevca udaljeno 54, od Majdanpeka 45, a od Dunava (Golubac) 30 kilometara. Sa Petrovcem na Mlavi povezano regionalnim putem(30km).


Guča u Kučevu

Truba Miroslava-Mileta Matušića

Pre pola veka jedan trubač Kučeva usklađivao je zvuk svoje trube sa harmonijom Kučevskih brda.

Ovde na Peku, sanjao je i dosanjao jedan san i proteklo je isto toliko vremena kako se Srbijom čula truba Miroslava-Mileta Matušića. Iz te trube krenula je jedna čudesna magija Istočne Srbije koja mnoge i danas opčinjava. Mnogi su svirali trubu, Matušić je bio nešto drugo, nikome sličan,bio je stvarno najveći pa su ga i sami trubači za života prozvali ,,Car trube“.

Uzdigao je i proslavio Kučevo, a ovaj festival koji se organizuje u njegovu čast ima za cilj da dugo traje i čuva uspomenu na Mileta Matušića. Mogu da kažem da dugovečnost festivala nikada nije izvesnija nego sada da će i Kučevo u godinama koje dolaze biti druga Guča-rekla je na otvaranju festivala predsednica žirija i etnomuzikolog dr. Danka Lajić Mihajlović.

Braničevska paleta

Izložba slika pod nazivom „Braničevska paleta“ čiji su snivači Dragan Kecman, slikar iz Kučeva, Miodrag Nadlački slikar iz Kučeva, Milutin Perić, akademski slikar iz Velikog Gradišta i Pavle Miladinović, slikar iz Požarevca je kolektivna izložba slikara Braničevskog okruga i okoline (Majdanpek, Golubac, Veliko Gradište, Malo Crniće, Žagubica, Žabari, Požarevac, Petrovac na Mlavi, Smederevo, Smederevska Palanka, Velika Plana, Kučevo. Danas se održava u čast slikara Dragana Kecmana i u sklopu je Smotre narodnog stvaralaštva – Homoljski motivi.

Festival televizijskog etnološkog filma

Ovaj Festival okuplja televizijske stvaraoce, profesionalce i amatere, kao i vrhunske stručnjake koji se bave etnološkim temama. Cilj festivala je da se filmskim putem prikaže narodna tradicija i običaji. O visokim umetničkim dometima ovog festivala govori i podatak da je veći broj filmova, nakon osvajanja nagrada u Kučevu nagrađivan i na drugim domaćim i inostranim festivalima.

Na festivalu, u okviru izdvojenog programa, učestvuju i strani filmovi. Dodeljuje se osam nagrada, od kojih je glavna Grand prix “Zlatni Pastir“. Festef se održava svake godine u prvoj polovini septembra i traje četiri dana. Progam festivala, osim filmova za nagrade, sadrži i prikazivanje van takmičarskog dela, književno večeri, koncerte i izložbe.

Susret sa gospođom ministarkom – Žanki u čast

Žankini dani se održavaju svake godine poslednjeg vikenda u mesecu oktobru u spomen na legendarnu srpsku glumicu Živanu Žanku Stokić. Manifestacija se održava u Rabrovu, selu u kome je Žanka provela svoje najranije detinjstvo i o kojem je uvek sa ljubavlju pričala. U okviru ove kulturne manifestacije igraju se predstave naših najuglednijih pozorišta, tako da ovo lepo selo opštine Kučevo tih dana postaje prestonica srpskog glumišta.

Kulturna javnost Srbije se i kasnije u retkim situacijama sećala Žanke, njenih uloga i onoga što je ona značila za srpsko pozorište. Žanka nije imala uslove da se školuje i svoj uspeh gradila je na čistom talentu. Svojom harizmom postala je glumačka veličina, bila je vesele prirode, proslavila je i svoje mesto Rabrovo, i na njenom nadgrobnom spomeniku piše da po njenom zahtevu da je Rabrovčanka.

Rabrovo je danas jedno veće urbano selo nadomak Kučeva sa divnim krajolikom i bogatom kulturnom i istorijskom baštinom. Žanka Stokić, poznata srpska glumica je svoju mladost provodila na obroncima divnih krajolika ovoga kraja.

Izvor : inter caffe http://www.odlican.com/v/Radmila%20Stankovic/Motivi%20iz%20Homolja/zlato%20iz%20reke%20Pek.jpg.html

Radmila Stanković