25 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

INTERNET BONTON

Lepo ponašanje jednako je važno i vrlo slično u stvarnom životu i na internetu.

Evo nekoliko osnovnih pravila ponašanja na internetu.

1. VAŽNO JE BITI PRISTOJAN

Ponekad nam se čini da je sve što se događa na internetu kao igra jer ne vidimo i ne čujemo osobu s kojom komuniciramo. Zato je jako važno uvek imati na umu da su s druge strane kompjutera  stvarni ljudi prema kojima se treba pristojno ponašati.

2. KORISTI EMOTIKONE

Emotikoni su kombinacije znakova kojima se izražava raspoloženje. U dopisivanju putem interneta ponekad je teško ispravno razumeti šta je pisac hteo da kaže. Kada s nekim razgovaraš telefonom,  ta osoba može razlikovati značenja prema tonu tvoga glasa.

A ako te još i vidi, možeš joj puno toga reći jednostavnim izrazom lica ili pokretima tela. Sve se to gubi u kratkim porukama na internetu i često se tvoja poruka može pogrešno protumačiti. Upotrebom emotikona jednostavno je izbeći zabunu .

3. NE VIČI

PORUKE PISANE ISKLJUČIVO VELIKIM SLOVIMA SMATRAJU SE VIKANJEM, A TO JE VRLO NEPRISTOJNO. U redu je reč ili dve napisati velikim slovima radi isticanja, ali nikako nije u redu vikati.

4. UVIJEK SE PREDSTAVI

U virtuelnom svetu možeš koristiti svoje pravo ime (bez prezimena!) ili se možeš predstavljati s nadimkom i to je u redu – samo uvek koristi isti nadimak!

5. ČUVAJ SVOJE LIČNE PODATKE

Nikad nemoj na internetu objavljivati podatke o sebi, svojoj porodici i prijateljima. Ne otkrivaj svoje prezime ni adresu, niti u koju školu ideš jer nemaju svi na internetu dobre namere. Tvoje podatke mogu iskoristiti da učine nešto loše tebi ili da pod tvojim imenom povrede nekoga drugog. Krađa identiteta sve je veći problem i zato na internetu treba biti vrlo oprezan.

6. POŠTUJ PRIVATNOST DRUGIH

Kao što ne želiš da neko čita tvoja pisma i poruke tako ni ti nemoj čitati tuđa. Lozinka (password) je privatno vlasništvo i niko nema pravo da hakuje tuđi identitet i čitati tuđu poštu, predstavljati se na četu kao neko drugi niti koristiti tuđe profile na društvenim mrežama.

7. NIKAD NEMOJ SLIKATI NEKOGA PA OBJAVITI SLIKE BEZ DOPUŠTENJA

Objavljivanje fotografije na internetu može biti narušavanje prava na privatnost, može predstavljati narušavanje ugleda druge osobe pa prema tome može biti prijavljeno policiji kao krivično delo.

8. NIŠTA NE OBJAVLJUJ DOK SI LJUT/A

 Kad smo ljuti možemo izreći mnogo toga što zapravo ne mislimo i tako lako povrediti prijatelje pa čak ih zauvijek izgubiti. Uvek dobro razmisli prije nego nešto objaviš na internetu jer više povratka nema. Možeš kasnije obrisati što je objavljeno, ali ne znaš ko je sve objavu već pročitao, pa možda i sačuva na svoj kompjuter ili isprintao.

9. NEMOJ UČESTVOVATI U PREPIRKAMA I SVAĐAMA poznatim kao Flaming

Ako ti se ne sviđa nečije mišljenje o nekoj temi, nije u redu zbog toga rečima napadati i zlostavljati tu osobu. Ne moraš se slagati s izrečenim, ali svoje mišljenje moraš izraziti na pristojan način i s uvažavanjem.

Nemoj slati nepristojne i uvredljive poruke ili poruke ispunjene mržnjom i pretnjama putem e-maila, mobilnog niti bilo gdje na internetu. Ako neko tebi šalje uvredljive poruke, ne odgovaraj: nikada nećeš pobediti, a sve može brzo izmaći kontroli. Ako te neko napada na četu ili ti šalje poruke mržnje, sačuvaj ih i pokaži odrasloj osobi u koju imaš povjerenja.

10. NE ODGOVARAJ NA PORUKE NEPOZNATIH

Jednom delu korisnika internet služi za slanje neprimerenih poruka. Neke od tih poruka će te uznemiriti, a u nekim će se tražiti tvoj odgovor, slika, adresa – ne odgovaraj na takve poruke i razgovaraj o tome s nekom odraslom osobom u koju imaš povjerenja.

11. BORI SE PROTIV ELEKTRONSKOG NASILJA

Nasilje preko interneta, u svetu poznato kao cyberbullying, sve je češće i kod nas. Informiši se o tome što je to nasilje preko interneta i nauči kako se zaštititi..

12. POŠTUJ AUTORSKA PRAVA : NE KRADI!

 Kada prepišeš nešto ili preuzmeš nečiju sliku uvijek navedi od koga je to preuzeto.

13. POŠTUJ PRAVILA

Razne internet stranice, portali, čet servisi, forumi, društvene mreže itd. imaju drugačija pravila koja moraš poštovati ako želiš njima da se služiš. Uvek pažljivo pročitaj uslove korišćenja pre nego bezglavo klikneš da pristaješ, jer kada postaneš član moraš se strogo i potpuno držati pravila i propisa na koje si pristao.

14. POŠTUJ ZAKONE

Dobro zapamti: sve što je protivzakonito u stvarnom životu protivzakonito je i na internetu. Nemoj se zavaravati misleći da se možeš sakriti iza izmišljenog nadimka.

15. DOBRO ISTRAŽI

Internet je prepun informacija, ali mnoge su u stvari netačne. Ako želiš raspravljati o nekoj temi, uvek temu dobro istraži u pouzdanim izvorima (službene stranice vlade, grada, raznih instituta, škola, online enciklopedija itd.) i budi siguran da su informacije koje daješ 100% tačne.

16. POMOZI POČETNICIMA

Budi strpljiv i pomozi onima koji o internetu i računarima znaju manje od tebe. Zapamti, svako je krenuo u svet računara kao početnik.

Preuzeto sa Mravinjak Autor: Jelena Vukić

Foto Internet Bonton vlasnistvo sajta Opusteno .rs