25 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

Umetnica koja je obeležena genijalnošću – Slavica Ilić

Realizacija slikarske zamisli, bilo da je data u obliku uljanog pigmenta na platnu ili u vidu crteža izvedenog perom na papiru, samo je jedan vid kreativnog akta. Karakter svake likovne zamisli je određen umetnikovim mentalnim i emocionalnim odnosom prema predmetu njegovog slikanja isto kao i izborom sredstava i načinom njihovog korišćenja. Slikarska ideja se rađa u tom smislu što čovek vidi ono što želi da vidi. Pošto svako likovno sredstvo ima svoj način postojanja na slikovnoj površini, tako i svaki pojedinac ima svoj način povezivanja optičkih znakova u površine i predstave, onako kako on želi da ih vidi. Izražavanje u umetnosti prvenstveno zavisi od koeficijenta kreativnosti. Po kreativnom porivu i njegovom izrazu u formi, likovni kritičari razlikuju obične umetnike od onih koji su obeleženi genijalnošću.

Slavica Ilić – Umetnica, Master slikarstva

InterPress ima čast da predstavi samo segment stvaralaštva jedne visoko kreativne umetnice koja je obeležena genijalnošću , a to je Slavica Ilić iz Golupca koja trenutno živi i radi u Češkoj , grad Pardubice.

Slavica Ilić (1989) rođena je u Golupcu, Republika Srbija. Završila je osnovne studije slikarstva na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dragana Zdravkovića, a potom i Master studije slikarstva. Članica je ULUPUDS-a, Art Centra, ULIS „Milena Pavlović Barili” Požarevac, dobitnica nagrada na grupnim izlaganjima. Rad pod nazivom „Pas“ nalazi se u istorijsko-umetničkoj zbirci u Narodnom muzeju u Požarevcu. Ostvarila je 21 samostalnih izložbi od čega izdvajamo izložbu „Le Danube – artiste, voyageur, témon“ Kulturni centar Srbije, Pariz (2015), pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS; učestvovala je na 82 grupnih izložbi, kao i u radu likovnih kolonija. Takođe, angažovana je u okviru više projektnih radionica u realizaciji scenografije, instalacije u prostoru, stripa, karikature i dr.; realizovala je autorske likovne projekte i dečje radionice. Njeni crteži su nastali kao izraz mašte umetnika, jer autorka, bez ikakvog prethodnog plana i promišljanja jednostavno prenosi na papir ono što je u trenutku stvaranja u umetničkoj podsvesti.

Povodom jednog intervjua Slavica kaže : „Konačne scene na mojim slikama nastale su iznenađujuće ne samo za posmatrače,već i za mene. Neki zaboravljeni snovi ili isti, koji su ostavili jak utisak, neke boli i misli, to su ideje koje se pretoče u slike i scene koje ožive uz pomoć boje. Umetnost nema granice, kao što nema ni um čoveka, to ograničenje treba izostaviti i pustiti podsvest da odigra svoju igru.“ Ono što se ističe u njenom stvaralaštvu , je predstava pasa u radovima koji simbolizuju njihovu praiskonsku vezu sa čovekom.

“ čovek i pas“ – autor Slavica Ilić
“ čovek i pas“ – autor Slavica Ilić

Crteži prikazuju pse u mirovanju kao i u svakodnevnim aktivnostima, dok je kolorit prilagođen dinamici svake predstave, opisujući kretnje i karaktere. Radovi otkrivaju čitavu paletu različitih raspoloženja koja u ovom iskrenom odnosu preplavljuju čoveka, a ta prijateljska veza je jednako neraskidiva i dvosmerna.

Njena pojava sa slikom “Queen of Clovers”na konkursu platforme Vijuga Art je odnela pobedu . Povodom toga , Slavica kaže za Vijugu Art da je Ideja za sliku “Queen of Clovers” „nastala je kao niz radova na temu “Under the Surface” koji predstavljaju neka unutrašnja osećanja, koja nisu vidljiva već se nalaze ispod površine “ljušture”, a ova slika je jedan spoj izgleda i osećanja, na jednoj strani je spoljašnji izgled, na drugoj emotivni odraz, a karta je odličan način da naglasim ilustrativni slikarski stil.“

  
„Queen of Clovers“
acrylic on canvas, 80 x 60 cm, 2019.
„Dama tref“- akril na platnu

Izvor : http://prime.vijuga.com.hr/vijuga-art-week-7-slavica-ilic/?fbclid=IwAR22ehcK8j-1AkzUBHaBVlpONqeEn6yOU92nG5mmLrPO-ldPVB8TVzO-CVw

Sliku „Predah“ je uradila prošle godine i njom pokazuje realno trenutno stanje u Srbiji. Mnogi se mogu pronaći u ovoj slici , svako od nas ima oko sebe neki haos koji ga guši.

„Predah“, akril na platnu, 100 x 70 cm„Svaki čovek ima svesnu, podsvesnu i nesvesnu stranu. Svesna strana je prisurna dok smo budni, na javi, nesvesnost se javlja kada nam je nešto nepoznato, neprimetno, a podsvest gušimo i ona isplivava tokom noći, tokom sna. U ovim radovima je predstavljena podsvestna strana, ali na javi. To nisu crteži snova koje sanjamo tokom noći, pa ih kasnije zabeležimo, ovo su snovi na javi, a umetnici i jesu sanjari i to je osobina koju ne smemo zanemariti“ poručuje naša mlada talentovana slikarka Slavica Ilić.Redakcija se zahvaljuje slikarki Slavici Ilić za dozvolu korišćenja njenih ličnih fotografija i ostalog materijala