MITKO GOGOV POETSKI AMBASADOR – SAVREMENA MAKEDONSKA KNJIŽEVNOST


Mitko Gogov je ime koje je neizostavno, kada se govori o Savremenoj makedonskoj književnosti. Pesnik, prozni pisac, esejista, publicista, prevodilac, medijski posrednik i organizator mnogih događaja. Iza sebe ima visoka dostignuća i sjajne rezultate učešćem i organizacijom na više međunarodnih događaja svetske klase.

Mitko Gogov – „Antevo slovo“ Foto: Marina – Ohrid

Rođen je u Skoplju 1983. godine. Studirao u Bugarskoj, Italiji i Francuskoj, ali se nakon završetka studija vraća kući, svojoj rodnoj Strumici, gde stvara i živi do današnjih dana. Svojom poezijom Mitko Gogov je prisutan, kako na Balkanu, tako i u svetu.

Njegovu poeziju možemo pronaći na mnogim svetskim veb lokacijama, međunarodnim internet publikacijama i svetskim almanahima u Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Grčkoj, Kosovu, Bugarskoj, Filipinima, Kini (u mesečnom književnom časopisu „Kineski jezik mesečno“), Tajvanu, Kolumbija (U svetskoj pesničkoj antologiji „Slušaj ovu reku“), Indija, Pakistan, Izrael, Egipat, SAD, Argentina, Meksiko, Rusija, Španija (na stranicama renomirane kompanije Vallejo & Co., sa sedištem u Limi, Peru, koja se smatra jednom sa najboljih svetskih pesničkih portala), Italije, Češke, Rumunije, Nemačke i drugih. Slede njegova lična gostovanja i učešća u pesničkim manifestacijama u većini ovih zemalja.


Kao član upravnog odbora izdavačke kuće Axlepin na Filipinima, radio je na međunarodnoj antologiji pod nazivom „Hope of leit” I deo, i u toku 2020.godine očekuje se II deo Antologije. Radi se o zbirci poezije, fotografije i umetnosti pesnika, pisaca, vizuelnih umetnika i likovnih umetnika koju promoviše Axlepin Publishing , a koje je osnovala Alicia R. Bernal , u kojoj su učestvovali umetnici iz celog sveta.

Mitko Gogov je pravi poetski ambasador

Ako neko ne zna šta to radi poetski ambasador neka samo prati rad Mitka Gogova. Ovom titulom lično je ovenčan kroz dva ambasadorska mesta u Svetskoj uniji pesnika i nezavisne države Litvanije i počasnim konzuluom „Pesničke republike“ – Srbije, projektu koji ima za cilj da ujedini pesnike iz Evrope i sveta i ojača kontakte između njih. .


Njegovi kontakti sa svetski poznatim pesnicima obogatili su njegov pesnički portfolio i dali ličnu kartu osobi koja diše širom otvorenih grudi. Kako naš narod kaže „Svuda pođi ali kući dođi,“ Gogov je predsednik Udruženja za razvoj kulture i zaštitu kulturnog nasleđa „Kontekst – Strumica“, organizator je svetske pesničke manifestacije „100 hiljada pesnika za promene“ u Makedoniji, „Zavičajni pesnički susreti“. Predstavnik je Svetske unije pesnika i škole poezije – Delegacija Makedonija, osnivač nagrade „Antevo Slovo“ dodeljene na Siciliji u Italiji u čast Ante Popovskog i „Antevo Pero“, urednika strumicaonline.net i reper.net. mk.


Put do samoostvarenja

Mitko Gogov

Umetnost prožima svaki segment njegovog života. Jednom rečju jedinstven i poseban u svakom smislu svog originalnog kazivanja ili peva . Njegova najnovija knjiga „Skriveno pismo“, ima tri recenzije koje su pisali akademik Кticа Kulakova , dr. Slavica Gadžova Sviderska i Vladimir Martinovski. Izdvojiću za sada reči iz recenzije dr. Slavice Gadžove Sviderske koja kaže

„Ovom pesničkom zbirkom Gogov se pokazuje kao zreo autor sa izgrađenom poetikom i estetikom, a pesme, iako zamišljene i rođene u lirskom, teže filozofskom i metafizičkom.
… Među najjačim i najprepoznatljivijim glasovima savremene makedonske poezije. „

Njegovu knjigu „Skriveno pismo“ možete pronaći u književnom centru „ANTOLOG“ Skoplje i na njihovom sajtu za elektronsku prodaju
( ovde https://antolog.mk/product-category/knigi/ )

Moj izbor pesme za danas je sledeći , a vi sebi potražite sami , uverena sam da ćete naći pesmu, misao ili inspiraciju za nešto dobro u poeziji Mitka Gogova.

Zaboravljeni tronožac na koji svi trebamo da sednemo

ponosni na prošlost
nestabilni u sadašnjosti
strepimo od budućnosti
sečemo stabla iako znamo
da se fudbalski teren ne gradi na brdu
na kojem se golovi ne vide

trčimo uzbrdo s kamenjem u džepovima
prozori i vrata više ne škripe,
a iza njih, ne njušeći nas kao pokvarenu zimnicu
isti nas snobovi bacaju i rasipaju po depou
kao nevalidne dokaze.

prave vrednosti, zar ne?

svi su (smo) direktori kancelarija za
izgubljene zdravorazumske stavove.
jednom ću skupiti sve zastave koje se uzaludno viore
i staviti ih u veš mašinu.
svima treba pranje i to – grupno.
istim praškom i istim omekšivačem.
jer, to bi trebalo značiti novu slobodu!
lebdimo u životu poput plastične kese na vetru
u nekom dugometražnom nemom filmu.

veliki ljudi odlaze, a dušice male dolaze
osim onih na obali nađenih

hoće li i one velikima biti ili će ih mrak pojesti?
u raskoši grubosti, gluposti, ništavila,
svi traže mesto razglasiti
ono što im na duši leži.

želimo biti trešnje, a samo smo u njima crvi.
kula od peska rasuta na buri,
sve dok neko disati ne stane
uništavaćemo se i dalje.


Autor Mitko Gogov

Mitko Gogov je mišljenja da autor uvek treba da bude otvoren za saradnju i fleksibilan u svojim stavovima, jer su i pozitivna i negativna kritika merilo za postizanje viših ciljeva.

Moram da napomenem da je Mitko Gogov omladinski radnik i aktivista i da ima nekoliko izložbi, predstava, scenografija i multimedijalnih projekata realizovanih u inostranstvu. Organizator je mnogih kulturnih i umetničkih događaja i sarađuje sa mnogim filmskim i pozorišnim festivalima. Aktivan bloger, uvek otvoren za razmenu mišljenja.

Put do „samoostvarenja“ nije lak. Stalno se suočavamo sa mnogim izazovima, ali i raskrsnicama gde je s jedne strane sistem ličnih vrednosti, a s druge vrednosti koje nam nameću društvo, porodica, tradicija. Davno je rečeno da rečima treba da bude tesno a mislima prostrano.

Kod Gogova nema obilja reči ali ima bogatstva i svežine reči. Međutim, on tim prebogatim i izuzetno svežim rečima nije dopustio da se razbokore i razbaškare — stegnute su sintaksičkim redukcijama. Iz toga proističe značenjska nabreklost reči, bogata misaonost i asocijativnost. To je neki novi kvalitet koji je ušao u našu savremenu poeziju.


Tekst napisala Radmila Stanković


Hvala Mitku Gogovu , pesniku, proznom piscu, esejisti, publicisti na dozvoli za korišćenje podataka iz njegove biografije i fotografija sa Interneta i njegovog FB profila, takođe velika zahvalnost Oliveri Stankovskoj piscu ,poetesi koja mi je puno pomogla .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *