25 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

1. oktobar 2020 – Međunarodni dan starih i mesec knjige

Osobe 60+ računajte na nas…

Ove, 2020. godine, obeležava se 75. rođendan Ujedinjenih nacija i 30. rođendan Međunarodnog dana starijih osoba. Takođe, 2020. godinu je obeležila pandemija COVID-19.

Uzimajući u obzir da je rizik za obolevanje veći među osobama starije životne dobi, javno zdravstvene politike i programi su obuhvatili promotivne aktivnosti sa ciljem podizanja svesti o njihovim posebnim potrebama.

Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“
Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“

Povodom Međunarodnog dana starih i meseca knjige Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“ pokrenula je akciju za starije stanovnike Opštine Kučevo. Pozivom na 012/850-467 svi stariji od 65 godina moći će da se besplatno učlane u biblioteku, raspitaju se za naslove koji ih interesuju i poruče knjigu, a volonteri će knjigu doneti na kućnu adresu.

Stariji sugrađani godinama unazad imaju pravo na besplatno učlanjenje, ali zbog težeg pristupa biblioteci, a i zbog aktuelne epidemiološke situacije, sam dolazak po knjige je otežan, naročito za stanovnike udaljenih sela Opštine Kučevo.

Akcija će trajati tokom čitavog oktobra.

Takođe je važno prepoznati odgovornost starijih osoba prema sopstvenom zdravlju i njihovu ulogu u fazama spremnosti i reagovanja na trenutnu i buduću pandemiju. Ova godina je takođe prepoznata kao „Godina medicinskih sestara i babica”.

Međunarodni dan starijih osoba naglašava ulogu zdravstvenih radnika, posebno medicinskih sestara u pružanju zdravstvene zaštite starijoj populaciji i poziva na podizanje kapaciteta kako bi se obezbedila bolja podrška zdravstvenom sistemu.

Međunarodni dan starijih osoba promoviše Dekadu zdravog starenja (2020–2030) i razgovor javno zdravstvenih profesionalaca o pet strateških ciljeva Globalne strategije i Akcionog plana za starenje i zdravlje. Globalna strategija je dobro integrisana u sve Ciljeve održivog razvoja, a posebno „Osigurati zdrav život i promovisati dobrobit svih u svim uzrastima”Mesec oktobar posvećen je brizi o starijim ljudima. Osobe 60+ računajte na nas.