25 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

Jesenji detoks organizma

Kao što čistimo ormare, izbacujući nepotrebne stvari, istovremeno praveći mesta za nove, tako bi trebalo da pristupimo i sopstvenom telu i da ga, makar kvartalno, očistimo od nagomilanih otrova i pripremimo za „upijanje“ novih, zdravih sastojaka iz ishrane.

Na prelasku godišnjih doba prirodno nam slabi imunitet, pa bi ga trebalo ojačati detoksikacijom organizma. Jesen je godišnje doba koje nas priprema za najhladniji period u godini, pa upravo u predstojećim mesecima u kojima opada lišće, moramo podići svoj imunitet, a to ćemo najlakše uraditi kroz ishranu.

Home made healthy vitamin-fortified water

Da bismo smanjili količinu sluzi koja se nakuplja u organizmu, trebalo bi da ograničimo unos šećera, brašna, mlečnih proizvoda i alkohola. Takođe, bilo bi dobro piti čaj od očajnice odnosno macine trave, koji izbacuje višak sluzi, „otvarajući“ respiratorne puteve.

Koristite cimet, kari, đumbir, žalfiju…

Začini koji greju organizam, poput cimeta, karija, đumbira, karanfilića, žalfije, muskatnog oraščića i tucane suve paprike, takođe osnažuju respiratorne organe, kao i digestivni trakt, pa su dobrodošli u svakodnevnoj ishrani.

Supe greju organizam, jedite pečurke.

Kad smo kod zagrevanja, supe su vrlo delotvorne u detoksikaciji organizma, a u ovom godišnjem dobu trebalo bi ih praviti tako da povrće vrlo kratko kuvate.

Možete da staviti sve povrće po želji, a obavezno dodajte i korenasto, mahunarke, bundeve, kao i žitarice po ukusu. Smanjite unos namirnica životinjskog porekla, a proteine nadoknađujte različitim vrstama pečuraka.

I dalje pijte dosta vode i sokova…

Kao i uvek, važno je unositi dovoljne količine vode, ali i sokova od jesenjeg voća i povrća. Pustite mašti i čulima ukusa na volju, pa kombinujte grožđe, jabuke, cveklu, rotkve, zeleno lisnato povrće i, u manjoj meri, citruse.


Šta god da „smutite“ nećete pogrešiti, a telo će vam odmah biti zahvalno. Žedno će upijati blagodeti sastojaka kojima ga darujete.


izvor https://www.magazin.novosti.rs