25 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

Udruženje za podršku obolelima od raka „Iskra“ Kučevo, pridružilo se karavanu „Daj pedalu raku“ 2020.Godine


U Okviru obeležavanja oktobra meseca borbe protiv raka dojke , Udruženje za podršku obolelima od raka „Iskra“ Kučevo, pridružilo se karavanu „Daj pedalu raku“ danas 03.10.2020. u 12h na Trgu u Kučevu u kome su učestvovali i čelni ljudi Opštine Kučevo, članovi i odbor Udruženja „Iskra“.

Daj pedalu raku je projekat koji šestu godinu za redom Ženski centar „Milica“ realizuje pod institucionalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Ministarstva omladine i sporta, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije,Instituta za onkologiju Vojvodine, Kliničkog centra Kragujevac i Kliničkog centra Niš.

„Daj pedalu raku“ je ove godine dobilo regionalni karakter jer se vožnji podrške koja se održala 3. oktobra u gradovima Srbije priključila i Slovenija.

U Kučevu vozimo ZA ZDRAVLjE i poručujemo DAJ PEDALU RAKU! I ove godine tradicionalno na Trgu Veljko Dugošević tačno u 12h podignuta je visoko zastava manifestacije , vozilo se do trga i družilo se i razgovaralo o zdravom životu.

Inicijatorka događaja je Milica Bondžić i Ženski centar Milica iz Vrnjačke banje. Sve aktivnosti su nastale i realizuju se uz poštovanje preporuka grada, Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja .

Podizanjem zastave dao se start za biciklističku vožnju u 29 gradova u Srbiji i Sloveniji. Gradovi koji su podržali kampanju su Ljubljana, Beograd,Vrnjačka Banja, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Sremska Kamenica, Sremske Mitrovica, Pančevo,Vranje, Sombor, Čačak, Užice, Arilje, Aranđelovac, Veliko Gradište, Zaječar, Topola, Trstenik, Kraljevo, Kučevo, Svrljig, Smederevo, Gornji Milanovac, Jošanička Banja, Šabac, Subotica,Stopanja, Lapovo..

Projekat su podržali i aktivno uzeli učešće u vožnji, predstavnici udruženja, sportskih klubova, lokalnih samouprava, zdravstvenih ustanova i institucija, udruženja građana i mediji.

Ova manifestacija je objedinila sve koji mogu doprineti smanjenju smrtnosti od raka dojke kako na lokalu tako i na nacionalnom nivou. Daj pedalu raku predstavlja kampanju koja ima za cilj podizanje svesti cele društvene zajednice, a posebno žena o značaju preventivnih i redovnih pregleda dojki, ranog dijagnostifikovanja i lečenja bolesti, kao i promovisanju zdravih stilova života.

Ove godine je zbog pandemije bila otežana dostupnost dijagnostici i lečenju onkoloških pacijenata što je dosta zabrinjavajuće jer ukoliko želimo da utičemo na smanjenje smrtnosti od raka dojke neophodno je u svakom trenutku imati pristup dijagnostici kao i svim terapijama za lečenja ranog karcinoma dojke koja je dostupna u zemljama uokruženju treba da bude omogućen i pacijentkinjama u Srbiji bez obzira na vanredne situacije kako bi što veći broj njih bio i izlečen.