Slatko od dunja

Pored mnoštva plodova koje nam ovo doba godine daruje, dunja je sigurno kraljica zlatnih jeseni. Verujem da veliki deo nas dunje vežu za neku svoju jesen, za detinjstvo, bake, deke i slično. Ukoliko pripadate ovoj družini, podelićemo jedan recept kako biste i tokom cele godine imali priliku da osetite dragi miris i ukus dunja.

Za ovaj deo zimnice potrebno vam je:

  • 5 kg dunja, zdravih i zrelih;
  • 3 kg i 750 grama kristal šećera i
  • pola litra vode.

Dunje treba oprati jako dobro, posušiti, očistiti od središta. Ne treba ih guliti. Naseći na veće kriške, a onda kriške iseći na kockice.

U šećer dodajte pola litra vode. Pustiti da se ukuva oko pola sata.
U veću posudu staviti naseckane dunje, preliti šerbetom, ne treba poklapati. Kuvati najmanje četiri do pet sati na umerenoj temperaturi dok se dunje skroz ne ukuvaju.

Nakon što je slatko od dunja gotovo, skinuti sa štednjaka. Pustiti da se ohladi, ali samo malo i početi stavljati u staklene tegle. Prilikom stavljanja, s vremena na vreme, potrebno je kašikom pritisnuti dunje tako da izmedju kockica ne ostaje prazan prostor. Čuvati na suvom i hladnom mestu.

Ono što je važno istaći jeste da postoji mera dunja-šećer koji se prikazuje kao 1 kg dunja-750gr šećera, što znači da vi slatko od dunja možete spremiti i u manjim ili većim količinama od ove koja stoji u receptu.

Šarena i bogata trpeza podijeljena slatko sa dragim osobama donosi nove radosti, ljubomorno čuva draga sećanja… Nema sumnje da su naše bake znale tajne puteve srca.

You Might Also Like

Leave a Reply