25 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

Sofijine kocke

Sastojci

Za testo:

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 150 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 70 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g mlevenih lešnika

Za krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 puding kakao
  • 60 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 50 ml jake crne kafe
  • 250 g maslaca

Za glazuru:

  • 20 g maslaca
  • 100 g čokolade

Priprema

1. Jaja i šećer penasto izmešajte električnim mikserom, dodajte ulje, mleko, otopljenu čokoladu, brašno pomešano s praškom za pecivo i lešnike.

2. Sve dobro izmešajte, a smesu zatim izlijte u podmašćen i brašnom posut pleh veličine 20×30 cm i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C 35-40 minuta.

3. Puding skuvajte prema uputstvu na kesici. U topli puding umešajte otopljenu čokoladu i crnu kafu. Izlijte ga u dublju posudu, pokrijte providnom folijom i ohladite.

4. Maslac penasto umutite i dodajte ohlađenom pudingu. Sve dobro izmešajte i rasporedite po ohlađenom patišpanju.

5. Za glazuru, maslac zagrejte dok ne proključa, sklonite s vatre, umešajte čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok ne dobijete glatku strukturu.

6. Tako pripremljenu glazuru prelijte po kolaču.

foto pixabay

Posluživanje


Poslužite uz kapućino.

Savet

Kolač dobro ohladite, a zatim prelijte čokoladnom glazurom.