Miholjsko leto u teglama

Miholjsko leto u teglama

Na pladnju predivne boje koje samo jesen može da podari i Miholjsko leto. Svečana tišina je naselila travnjake dok poslednje zrake sunca stidljivo krade maslacak, trotoarom se kotrlja ponosni kesten. Plamti u tegli mesecima skupljana toplina, koja ce čekati nekoga kao što pesma čeka srce. I ako vas probudi kišno jutro idite do pijace da vam dan bude lepši.

Domaći ajvar

Ajvar je domaći prilog jelima koji se sprema najčešće od crvene paprike, ali i od patlidzana, zelenog paradjza i ljute paprike. Najčešće se koristi vrsta paprike koja se zove „roga“a u zavisnosti od količine i tipa ljute paprike razlikuje se slatki i ljuti. me „Ajvar“ dolazi od turske rieči havyar što znači „usoljena ikra“, i deli etimologiju s kavijarom. Ajvar je jedan od najukusnijih dodataka jelu, naročito jelima sa roštilja a gotovo svako domaćinstvo ima svoj recept za spravljanje.

Potrebno je pripremiti:

  • 8 kilograma paprike mesnate
  • 0,25l ulja
  • So
  • 3 kasike običnog ili vinskog sirćeta

Priprema ajvara

Paprike potopite u jedan veci sud sa vodom da odstoje oko pola sata u vodi, pažljivo ih sudjerom operite i redjajte na stoljnjak a potom posušite. U veću tepsiju i poslažite tako da ne budu nagurane da bi ste ih mogli povremeno oretati jer je potrebno da se ravnomerno ispeku.

Pečene paprike vadite u veću šerpu i poklopite da bi se lakše ljuštile. Kada se potpuno ohlade oljuštite ih, uklonite seme i peteljku i stavite u djevdjir da prenoće.

Sutradan ocedjene paprike sameljite mašinom za mlevenje mesa , i izručite u šerpu sa šerim dnom koju ste prethodno nauljili. Navedenu količinu ulja dobro zagrejate i prelite preko mlevenih paprika poklopite i ostavite da odmore oko petnaestak minuta, potom serpu vratite na plotnu i pršite sve dok sav sok ne uvri. Potrebno je neprestano mešati da ne bi zagoreo.

Ukoliko nemate šerpu sa tako sirokim dnom da mlevena masa prekrije dno u debljini sloja oko 3cm, radije iz dve ture przite ajvar, jer ćete u suprotnom dugo stajati pored šporeta. Drvenom varjačom kada prodjete kroz ajvar i ostane putanja tada je ajvar pečen.

Sklonite ga sa vatre dodajte so i sirće, dobro izmešajte i vrelo sipajte u zagrejane tegle (tegle operete, poredjate u tepsiju u uključite rernu na 100 stepeni trideset minuta).

Tegle napunite tako da ostane za prst praznog prostora, i ponovo tacnu sa napunjenim teglama vratite u zagrejanu rernu na 100 stepeni koju ćete isključiti nakon dva sata a tegle ostaviti da prenoće tako u rerni. Nemojte otvarati za to vreme rernu.

Sledeće jutro zalijte ajvar uljem i zatvorite tegle, prvo celofanom a potom zatvaračem ukoliko nemate hermetičke zatvarače. Čuvati za ostalom zimnicom u mračnom prostoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Previous post „Zlatno runo u dolini Peka, Zavičajna istorija“, autora Petra Anđelkovića, svestranog umetnika iz Kučeva
Next post Letnje računanje vremena u Srbiji prestaje u nedelju