Mir u umu i put do zdravlja i sreće

Koliko često slušamo ili govorimo sebi:

Žao mi je, ali žurim …
Recite mi brzo, nemam vremena …
Ne znam da li mogu, prekratak sam sa vremenom…

Uvek se negde žurimo. Nemamo vremena ni za koga, često smo izbezumljeni, haotični i ne znamo odakle da krenemo. Želimo odmah da izvršimo obaveze koje imamo. Ali, možemo li!?

U početku žurimo ka jednom cilju. Ali grana se širi i tom jednom cilju dodamo još par njih. Gde je tu kraj?

Nema kraja, kraj je trenutak kada zastanemo i zapanjeno se osvrnemo kroz prizmu života. Koliko propuštenih prilika, neprimećenih trenutaka, izbledelih osećanja i čega sve nema. Stojimo pred vratima starosti, puni kajanja i stresa koji su nas duboko savladali, pa sada počinju zadovoljno da grizu naše zdravlje.

Da li ćemo dozvoliti da se starost provede na brzinu, u potrazi za nečim što ni sami ne znamo tačno šta je to? Da li smo ikada pomislili da kada se krećemo polako i mirno, brže stižemo do cilja?

Najbolji put kojim treba da krenemo je put ka sopstvenom duševnom miru. Kad ga pronađemo, tačnije kada u sebi osetimo mir, otvaraju se nova vrata iza kojih se kriju blagodati za kojima smo čeznuli.

Mnogi će se zapitati: Gde je taj put, koji je put koji tamo vodi?

Odgovor treba tražiti u sebi. U našem umu ko zna da nam je najbolji prijatelj, ali i neprijatelj. Zna da nas prevari i da sve vreme teži nečemu nedostižnom, zanemarujući pritom ono što je dostupno i lako dostižno. Može nas odvratiti od puta ili nam pokazati pravi put ka našem duševnom miru. Zbog toga je put do njega nekima kratak, ali nekome jako dug, zapravo taj put gradimo svojim umom.

Kacudžo Niši u svojoj knjizi: „Sistem prirodnog podmlađivanja“ kaže:

Mladost prolazi vrlo, vrlo brzo – brzo, kao što opadaju latice cvetova, brzo, kao što se vrhovi okeanskih talasa podižu, a zatim ponovo nestaju u beskraju. Želimo da zaustavimo taj divni trenutak, ali on prolazi, nepovratno se topi u misterioznoj mračnoj daljini, u vremenu koje nestaje …

Ako smo spremni da pronađemo i postignemo mir u duši, moći ćemo da uživamo u svim trenucima koji su do sada prošli ne dodirujući nas.
Pre svega, zaronimo duboko u sebe, da dostignemo svoju suštinu i svoje istinsko„ ja“ koje zna kako da da odgovor na sve naše sumnje.

Oslobodimo se svih mračnih misli koje nas muče godinama, jednostavno im se zahvalimo za ono što su bili naša prošlost i pošaljimo ih na put bez povratka. Samo tako ćemo doći do svetlosti u sebi, koja će nas voditi putem. Samo slobodan um ne oseća strah i za njega ne postoje problemi, nerešive situacije i bolesti.
Na ovaj način mnogi koriste meditativne tehnike za smirenje uma, drugi se klanjaju Bogu i slave njegovo postojanje i njegovu isceliteljsku moć. Sve je to individualno i svako bira svoj put.

Ko su benefiti i koristi od postignutog mira kojem svako od nas teži?
Sa smirenim i otvorenim umom stvari vidimo drugačije i svet nije tako crn kao što stalno zamišljamo. Počinjemo da otkrivamo svoju unutrašnju ravnotežu i kroz tihi um počinjemo da osećamo novi život i inspiraciju koji cvetaju duboko u nama.

Ovo stanje nam nudi bolju organizaciju našeg vremena. Ako nam je bila potrebna večnost da bismo dovršili određene stvari, sada nam treba mnogo manje vremena, a istovremeno se nećemo osećati umorno i moći ćemo da se posvetimo domu i porodici, voljenima i prijateljima.

U vedrini koja nas je okružila, osećanja će se uzburkati i ljubav će isplivati na površinu. I tada postižemo harmoniju sa sobom, ali i sa svetom oko sebe. Harmonija između tela, uma i duše, mir sa sobom i ljudima oko nas doneće nam osećaj životne radosti.Tada nastaju promene koje će doprineti promenama u načinu života i razmišljanja.

Naše telo, oslobođeno trenutnog tereta, polako će početi da se revitalizuje. Ako mu ponudimo pravilnu ishranu, počeće da zarasta i podmlađuje se. Nije li to želja svakog od nas? Da budemo vitalni i mladi dugo vremena i duhom i telom? Kao što kaže stara izreka: „čovek je star onoliko koliko se oseća“.
Prema gerontologu Birenu iz Sjedinjenih Država, postoje tri vrste starenja: biološko, psihološko i socijalno. Svaka od njih ima svoj uticaj na ljudsku vitalnost i starenje.

Kacudžoo Niši u svojoj knjizi: „Prečišćavanje duše“ kaže:
Ne kažem da sve brige treba odbaciti. Kažem da treba da pronađemo način da im se približimo, kao i način da pristupimo svom zdravlju, rešavanjem mnogih problema. U stanju uzbuđenog, pričljivog uma ne može se pronaći rešenje problema, kao ni puteva ka zdravlju. Smiri svoj uzbuđeni um, pronađi u sebi stanje unutrašnje tišine, stanje u kojem dolaze odgovori na sva pitanja, stanje u kojem sam organizam počinje da zarasta.Piše Olivera Stankovska naš dopisnik i saradnik iz Severne Makedonije

You Might Also Like

Leave a Reply