Manastir Sv.Joakim Osogovski – kompleks koji vam nudi duševni mir, a ujedno oduzima dah


Foto Lična arhiva O.S manastir SvetI Joakim OsogovskI

Na izlazu iz grada Krive Palanke, desno od puta, prateći putokaz i krećući se putem, doći ćete do jednog od najlepših makedonskih manastira – manastir Svetog Joakima Osogovskog.

Prvo će vas dočekati najstarija građevina, crkvica Rođenja Presvete Bogorodice. Ispred nje su postavljeni svećnjaci na kojima se pale sveće, a unutar sa leve strane se nalazi sveta voda koja prema verovanjima leči.

Foto Lična arhiva O.S

Pored crkve, okružen prelepom hrastovom šumom, kao u bajci, ponosno postoji manastir koji nosi ime čudotvorca svetog Joakima Osogovskog, gde u bogosluženju pred čudotvornim moštima sv. Joakim, vernici i dobronamernici dolaze iz različitih delova zemlje, ali i iz sveta

Posebnu lepotu manastiru daju freske na zidovima, lepo oblikovane i vidljive kupole koje se uzdižu, delo arhitekte Damjanov. Spoljni zidovi su galerija fresaka koje pričaju priču, a unutrašnjost pruža oživljujuću tišinu.

Foto Lična arhiva O.S

Najkarakterističnija freska je Jevanđeljska beseda apostola Pavla, gde se daje značaj krivopalanečkoj narodnoj nošnji koja nosi sa sobom vekovnu tradiciju predaka iz ovih krajeva.

Manastir je otvoren i nudi prijatan boravak i noćenje za sve vernike i posetioce koji odavde odlaze sa divnim uspomenama, ali i sa ponekim suvenirom odabranim u suvenirnici koja se nalazi na levoj strani pored manastira.


Prema legendama, Joakim Krčoovski, sveštenik i veroučitelj, bio je jedan od prvih manastirskih učitelja koji je dugo živeo i radio u manastirskom kompleksu, koji je svojim radom i svešteničkom profesijom bio popularni učitelj i prosvetitelj Makedonaca u prvoj polovini 19. veka.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 20-1024x768.jpg
Foto Lična arhiva O.S manastir SvetI Joakim OsogovskI


U manastirskom kompleksu sa večernjim i jutarnjim bogosluženjem i svetom arhijerejskom liturgijom proslavljaju se dva velika praznika: Velika Gospojina (28. avgusta) i Sveti Joakim Osogovski (29. avgusta).
A neki od nas bi rekli: „manastir kao svaki manastir“, sve dok ne osete energiju koja se širi prostorom ovog manastirskog kompleksa.


Olivera Stankovska dopisnik saradnik

You Might Also Like

Leave a Reply