Čokoladni kuglof

Potreban materijal:

  • 100 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 140 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 140 g butera ili margarina
  • 70 – 100 g strugane čokolade
  • 70 g sitno seckanih badema
  • 4 jaja
  • 3 – 4 kašike mleka

Priprema:

Penasto umutiti puter ili margarin, dodati šećer u prahu i vanilin šećer. U masu dodati rendanu čokoladu (može i mrvice čokoladne ili čokoladne bombone) i žumanca, pa sve dobro umutiti. Zatim brašno i prašak za pecivo izmešati pa lagano dodavati testu uz postepeno dolivanje mleka. Iskusnijim kuvarima će se u ovom momentu testo učiniti gusto, ali to ga upravo čini različitim od testa za patišpanj.

Od četiri belnaca napraviti čvrsti šne, dodati sitno seckane bademe i postepenim dodavanjem (uz lagano ručno mešanje drvenom varjačom) sjediniti sa umućenim testom.

Podmazati formu za kuglof (prečnika 16cm) i posuti je prezlama ili brašnom i izručiti pripremljeno testo . Peći ga u prethodno zagrejanoj pećnici, na srednjoj teperaturi (oko 170°), 35 minuta. Sačekati da se kuglof ohladi a potom ga iseći na šnite.

Ovaj kolač je idealan za posluženje uz kafu u večernjim druženjima.

You Might Also Like

Leave a Reply