25 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

Pokrenuta inicijativa postavljanja mozaika ispred kuće u kojoj se upokojio Radoje Arsović svetitelj Prepodobni Jakov Novi Tumanski


Ovog februara navršava se 75 godina od kada je, u kući Popovića, preminuo Radoje Arsović odnosno svetitelj Prepodobni Jakov Novi Tumanski čije se mošti čuvaju u manastiru Tumane.

Organizacioni odbor odabrao je da izradu mozaika sa likom svetitelja poveri Milošu Đuranu , doktorandu i saradniku u nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је presskucevo2.jpg
Miloš Đuran doktorant i saradnik u nastavi na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu

Danas je stigla radosna vest od igumana, oca Dimitrija Plečevića da će bratstvo manastira Tumane i finansijski pomoći izradu ovog spomen obeležja, konkretno izradu mozaika sa likom svetitelja.

Prepodobni Jakov Novi Tumanski ( u svetu Radoje Arsović ) , posle osnovnog obrazovanja , željan nauke i saznanja, otisnuo se iz domovine u Francusku , gde je odbranio dva doktorata ( jedan iz oblasti filozofije, a drugi iz prava ). Radio je kao službenik u diplomatiji Kraljevine Jugoslavije u Francuskoj. Našavši se jednom prilikom u Vrnjačkoj Banji, prisustvovao je saboru bogomoljačkih bratstava Srbije .

Zadivljen propovedima Sv. Vladike Nikolaja i sveštenstvom, donosi odluku napuštanja službe i svetovnog života . Dolazi kod Vladike sa molbom da bude iskušenik. Nakon dugog ispitivanja, Vladika mu daje blagoslov i prolazi sva monaška iskušenja. Oskudno se hranio, nikada nije ležao u postelji , već se molitveno odmarao i odlikovao se neobičnim darom – ćutljivosti. Stekavši mnoge duhovne darove, predvideo je oba bombardovanja Beograda, bombardovanje manastira Žiče i dr.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је presskucevo.jpg
Prepodobni Jakov Novi Tumanski ( u svetu Radoje Arsović )


Tokom rata, boravio je u manastiru Ljubostinji . Mučen od komunista, ispovednički se upokojio , u Rabrovu , u februaru 1946. godine. Po sopstvenom zaveštanju, sahranjen je u manastiru Tumanu, a kao datum obretanja njegovih presvetih moštiju, uzima se 21. oktobar.

Ovog februara navršava se 75 godina od upokojenja Prepodobnog Jakova Novog Tumanskog. Građani Rabrova i vernici pokrenuli su inicijativu sakupljanja finansijskih sredstava da se ispred kuće u kojoj se upokojio Radoje Arsović postavi mozaik sa likom svetitelja Jakova Tumanskog u znak sećanja na navedenu činjenicu.

Budući da je kuća pozicionirana na magistralnom putu ovo obeležje će postati svratište na putu onih koji se upute u manastir Tumane.Članovi organizacionog odboraDragan Despot Đorđević, književnik-predsednik OOJerej Nemanja Dišić , paroh rabrovski Bojan Tadić, predsednik Mz Rabrovo Bojan Veljković , msc primenjeni umetnik Ljiljana Jović , istoričarka umetnosti Jovana Dišić , msc filolog Svetlana Kuzmanović , predsednica UG „Žanka Stokić“ Rabrovo Jelena Jović, filantrop Nataša Petrović Dr Ljiljana Jovanović Mladen Krstić , mcs menadžer Marija Maja Bogdanović , mr.ph.spec Jasmina Milovanović mr.ph.spec Počasni član otac Dimitrije Plecevic, iguman manastira Tumane.