26 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

Projekat Biblioteke prošao na konkursu Ministarstva kulture i informisanja


Projekat pod nazivom „Digitalizacija publikacija objavljenih u Opštini Kučevo od posebnog značaja za lokalnu zajednicu” prošao je na Konkursu za finansiranje ili sufinje projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva u 2021. godini, koji je raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja početkom ove kalendarske godine.

Biblioteci “Nikola Sikimić Maksim” Kučevo dodeljena su sredstva u iznosu od 700.000 dinara, i namenjena su za nabavku opreme neophodne za digitalizaciju, kao i obradu digitalizovanih sadržaja. U zavičajnom odeljenju svake biblioteke čuva se kultura jedne sredine, stavljajući poseban akcenat na savremene stvaraoce, njihovu afirmaciju i predstavljanje. Povezanost zavičajnog fonda u globalnu informacionu mrežu doprinela bi dostupnosti najširem krugu korisnika.

O PROJEKTU : Ovim projektom biće napravljena selekcija i razvrstavanje po autorima i žanrovima. Najpre će biti obrađeni primerci prvih kučevskih novina „Novi dan“, koje sadrže važna svedočanstva o prošlosti Kučeva i okoline, kao i zapisa iz oblasti folkloristike, istorije, arheologije, savremenog stvaralaštva u umetnosti.

Sledeća faza je obrada pesničkih zbirki zavičajnih autora, kroz dva različita medija: digitalni i video-digitalni, kako bi sadržaj približili slabovidim i slepim licima, ali i učinili uočljivijim i dostupnijim mlađoj populaciji kao ciljnoj grupi. Budući da je Opština Kučevo multietnička sredina, posebnu pažnju ćemo posvetili stvaraocima koji pripadaju vlaškoj etničkoj zajednici snimajući i čineći dostupnim njihovo savremeno stvaralaštvo na vlaškom govoru.

Digitalizacijom i postavljanjem digitalnih sadržaja na društvene mreže i internet platforme mlađoj populaciji (deci starijeg školskog uzrasta, srednjoškolcima, studentima) popularizuje se savremeno stvaralaštvo zavičajnih autora. Digitalizacijom i video-materijalom mnogobrojnim stanovnicima Opštine Kučevo koji su na privremenom radu u inostranstvu omogućava se povezivanje sa savremenim stvaralaštvom svog kraja, čime se neguju veze sa zavičajem i doprinosi se očuvanju kako lokalnog, tako i nacionalnog identiteta.

IZ KONKURSNOG REŠENjA : Članovi komisije su saglasni da je projekat od velikog značaja za lokalnu sredinu, kako u oblasti poznavanja lokalne istorije i folkloristike, tako i savremenog stvaralaštva. Komisija posebno ističe kao prednost ovog projekta digitalizaciju za slepe i slabovide osobe i izrazito zastupljenu multietničnost.
v.d. direktora , Jovana Dišić

Dokument iz Ministarstva možete pogledati na sledećem linku : https://www.kultura.gov.rs/extfile/sr/5fdc508646c