Poslednji BiblioSalon u ovoj sezoni- Vidimo se u Septembru

U četvrtak 8. aprila u Biblioteci „Nikola Sikimić Maksim“ Kučevo održan je sedmi po redu BiblioSalon pod nazivom „Zarasla butna kost“. Gost je bio Filip Grbić, pisac i filozof.

Filip Grbić (1984) rođen je u Beogradu, gde je završio studije filozofije na Filozofskom fakultetu. Radi kao profesor filozofije u istom gradu. Za prvi roman „Ruminacije o predstojećoj katastrofi“ nagrađen je Nagradom „Miloš Crnjanski“ (2017), a za drugi roman „Prelest“ osvojio je Nagradu „Branko Ćopić“ (2018). Član je Udruženja književnih prevodilaca Srbije.
Ovoga puta Grbić u goste nije došao kao afirmisani književnik, već kao mislilac na temu saosećanja, sapatništva, empatije.

Neobično ime BiblioSalona nije poteklo ni iz književnosti, ni iz filozofije, već iz antropologije. Naime, kada je Margaret Mid neko od njenih studenata pitao šta je najraniji znak civilizacije, očekujući da će odgovor biti nešto poput glinene posude, obrađenog kamena ili oružja, ona je odgovorila: „Zarasla butna kost“. Objasnila je da kod životinja u divljini ovaj prelom znači vrlo brzu smrt – i kost ne stiže da zaraste. Ako je butna kost kod čoveka zarasla, to znači da je imao ko da brine o njemu.

Prema tome, početak saosećanja bio bi i početak civilizacije. Počevši od ove, po rečima našeg gosta, sentimentalne i malo verovatne hipoteze, razgovor se kretao od praistorije ka savremenom dobu, snažno pretresajući ideje judeohrišćanstva i zapadnoevropske filozofije, kao i nasleđe zapadnoevropske kulture.

Uz opaske o „inženjeringu empatije“ u savremenom društvu, a koji se obilato prelio i na savremenu književnost, razgovor se dotakao i klasika svetske književnosti.

Iako smo navikli da razgovori u okviru BiblioSalona ne daju konačne odgovore, kao što ih, uostalom, ne daju ni filozofija ni vrhunska umetnost, ovoga se može doneti jedan zaključak, a kroz reči Dostojevskog: „Saosećanje je glavni zakon ljudskog postojanja.“

Ovim rečima Biblioteka zaključuje i prvu sezonu BiblioSalona. Nastavak emitovanja događaja u ovoj formi može se očekivati u septembru, a do se mogu pratiti ostale brojne aktivnosti na sajtu i profilima društvenih mreža.
BiblioSalon možete pogledati na Jutjubu i Fejsbuk i Instagram profilima Biblioteke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *