25 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

Uskrs na trgu-Centar za kulturu „Dragan Kecman“

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika, za mnoge i najradosniji, Uskrs ili Vaskrs, praznuje se širom sveta sa nedelju dana razmaka između katoličkog i pravoslavnog. Veliki praznik doneo je i veliki broj običaja i navika koje praktikuju ljudi koji ga praznuju, te su običaji za Uskrs veoma inspirativna tema iz koje možemo naučiti dosta o narodima širom sveta.

Različiti običaji za Uskrs  iza sebe imaju interesantna značenja koja obično potiču od još interesantnijih priča i verovanja.

U Kučevu je danas svako proslavio Uskrs kako je moglo u skladu sa mogućnostima i dozvoljenim merama struke .

Pod pokroviteljstvom Opštine Kučevo, Centar za kulturu „Dragan Kecman“ je u saradnji saradnji sa Turističkom organizacijom Kučevo, MZ Kučevo, Sportskim savezom, PU „Lane“, osnovnim školama i lokalnim preduzetnicima organizovao manifestaciju Uskrs na trgu Program manifestacije je bio namenjen pre svega deci, ali svi oni koji su ovogodišnje uskršnje pre podne proveli na glavnom gradskom trgu imali su priliku da uživaju zabavljajući se na najrazličitije načine. Organizovana su i različita takmičenja .

Tako su, između ostalih nagrade za Najlepše uskršnje jaje osvojili za 1. mesto Darija Dragojlović Predškolska grupa OŠ iz Voluje, za 2. Jovana Jovanović 1/1 OŠ Kučevo, a za 3. Vukašin Jenić OŠ Rabrovo-Klenje, za Najlepši uskršnji angažman : Predškolska grupa OŠ Voluja-Duboka ; grupni rad 1/1 OŠ Kučevo, u takmičenje u tucanju uskešnjim jajima : 1. Mija Milosavljević 2. Tea Peković pobednik Trke sa uskršnjim jajima bio je Strahinja Marjanović, a u Brzom igranju školica Elena Lazić.

Manifestaciju su pomogli : Pekara MD, Nidža i Neca, poslastičarnica Amadeus, piljara Kod Nece i Menjačnica Anđela.

Izvor e.kucevo