26 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

Piletina sa šampinjonima u krem sosu sa polpetama od pirinča – ideja za ručak

Predlog za ručak, izuzetno kremasta piletina sa šampinjonima i polpete ( pljeskavice ) od pirinča kao prilog.

Sastojci:

  • 700 gr pilećeg belog mesa ( odkostiti ga i skinuti kožu )
  • 100 ml ulja
  • 300 – 400 gr svežih šampinjona
  • 500 ml pavlake za kuvanje
  • suvi začin, so, biber, peršunov list
  • 1 šolja od 250 ml pirinča
  • 2 cela jaja
  • 5 kašika mrvica od hleba ( prezle )
  • ulje za pečenje

Priprema:

Belo meso iseckati. Zagrejati ulje, spustiti iseckano na kockice belo meso, dodati suvi začin, malo soli i biber, pa sve na srednjoj vatri prodinstati dok višak vode ne ispari i piletina tek počne polako da rumeni.

Dodati zatim iseckane šampinjone. Nemojte ih rendati nego ih seckajte na tanke listiće.

Dodati pilećem mesu šampinjone i nastaviti dinstanje na laganoj vatri.

Nemojte dodavati vode jer će šampinjoni pustiti svoju vodu. Birajte bele i sveže kako ta voda ne bi bila tamna pa samim tim i celo jelo promenilo boju.

Kada su šampinjoni gotovi dodajte pavlaku za kuvanje, sve istresite i povremeno mešajte.

Krčkajte na laganoj vatri dok ne dodjete do željene gustine.

Uporedo dok se meso krčka stavite pirinač sa tri puta više vode da se kuva.

Kuvati 15 minuta pa skloniti sa vatre 15 minuta.

Procediti i ostaviti da se hladi.

Kada je toplo, ne smete u vrelo, ali ne morate ni čekati da se skroz ohladi dodati jaje, začine po želji i mrvice hleba.

Ja sam dodala suvi začin, so, biber, peršun i malo belog luka u granulama.

Ostaviti 5 minuta da odstoji, a za to vreme zagrejati ulje za pečenje. Nemojte preterivati sa količinom.

Zagrejati na srednju do jaču vatru pa pokvasiti ruke i oblikovati polpete ( pljeskavice ) i spuštati u zagrejano ulje.

Peći dok ne porumene sa obe strane.

Vreme za pripremu i jednog i drugog jela je otprilike iste minutaže pa možete da radite sve zajedno. Ili olakšate sebi pa ranije skuvate i procedite pirinač.

Prijatno!

Izvor: domaćirecepti.com