26 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

Nekoliko saveta o pravilnom pranju zuba

Na zdravlje zuba i desni utiču brojni faktori – pravilno pranje zuba, poseta zubaru, upotreba adekvatne četkice za zube, kao i način ishrane. Briga o zubima je briga o sopstvenom zdravlju i vaš osmeh treba da krase zdravi zubi.

Pranje zuba je obavezno dva puta dnevno, ujutru i uveče. Treba znati da ne bismo smeli da peremo zube neposredno posle jela, jer je tada, usled povišene kiselosti, zubna gleđ osetljiva, pa čišćenje četkicom dovodi do njenog oštećenja.

Posle jela sa pranjem zuba treba pričekati najmanje 30 minuta. Osim pravilnog pranja zuba, jako je važno i korišćenje konca.

Za zdrave zube bitne su redovne posete stomatologu, gde najmanje jednom godišnje treba uklanjati zubni kamenac i vršiti redovne kontrole.

Zato, ukoliko želite da sačuvate blistav osmeh, ujutro i uveče obavezno koristite četkicu i pastu, i to na sledeći način:

1. Nabavite srednje tvrdu četkicu, jer meka ne skida naslage, a gruba oštećuje gleđ i desni.

2. Četkicu postavite sa spoljne strane između zuba i desni i laganim, vibrirajućim pokretima, pomerajte je levo-desno. Tim pokretom omogućavate vlaknima da prodru između zuba. Zatim je vucite na dolje (ako su gornji zubi u pitanju) ili gore kada perete donje.

3. Unutrašnju stranu prednjih zuba perite tako što ćete četkicu da držite vertikalno, a zatim pomjerate nežno gore-dole.

4. Unutrašnju stranu bočnih zuba perite povlačeći energično četkicu na gore (kod donjih zuba), odnosno na dole (gornji).

5. Grizne površine čistite kružnim pokretima, a četkicu držite potpuno horizontalno.

6. Veoma je važno da četkice za zube redovno menjate, najviše posle tri do četiri meseca.

Najčešća greška: Naslage hrane, koje se nalaze na površini zuba, neće se skinuti ako četkicu povlačite samo lijevo-desno, već će se sabijati između zuba i vremenom uzrokovati karijes.

Takođe, ukoliko četkicu pomjerate samo gore-dole, naslage (koje su pune bakterija) nabijate u desni i pravite „gnojne džepove“.

Izvori : edutelevision.com/kodex.me