26 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

Par reči o održavanju sobnih biljaka

Rešili ste da svoj dom ili kancelariju oplemenite biljkama. Čestitamo! Nećete se pokajati, verujte nam na reč. Šta sad činiti? Koji su to obavezni koraci koji se tiču održavanja sobnih biljaka?

Proćićemo kroz nekoliko koraka od kupovine sobne biljke do zdravog člana zelenog klana u vašem domu 

1. INFORMIŠITE SE PRI KUPOVINI BILJKE

Uvek pri kupovini biljke pitajte za naziv biljke, najbolje pun latinski naziv.  Na ovaj način možete istražiti iz kog je kraja sveta biljka, kakvo zemljište voli, koliko svetla traži, odnosno – KOJI SU PRIRODNI USLOVI ZA RAST I RAZVOJ. Te prirodne uslove treba da u što većoj meri i vi obezbedite u enterijeru. Daćemo vam jednostavan primer – kaktusi. Kaktusi rastu u pustinji, gde sija jako direktno sunce, rastu na pesku, i praktično nema vode. Dakle, u kućnim uslovima, ovo znači da traže što osunčanije mesto, zemljište sa dosta peska, i malo vode, odnosno zalivanja

2. PRAVILNO POSADITE BILJKU

Prvi korak je da biljku presadite u odgovarajuću saksiju i smešu zemlje. Zašto je ovo važno? Pri odabiru saksije, uvek birate za “broj” veću saksiju nego što je proizvodna, u kojoj ste dobili biljku. Proizvodne saksije su kategorisane po širini prečnika saksije – 8, 10, 11, 12, i za sobne biljke uglavno idu do 25-30 cm. Izmerite saksiju i uzmite nešto širu i dublju saksiju. Na ovaj način dajete dovoljno prostora korenu da se razvija, i biljci da raste. Uvek ostavite 1-2 cm na dnu za drenažu. Sloj za drenažu možete napraviti pomoću kamenčića ili iscepkanog stiropora.  

Nabavite kvalitetnu zemlju za cveće. Ovaj korak je od velike važnosti. Sobne biljke uglavnom potiču iz tropskih ili suvih krajeva, sa kiselim ili peskovitim zemljištem. U specijalizovanim radnjama – cvećarama, garden centrima i većim marketima možete nabaviti odgovarajuću smešu zemlje za biljku. Većina biljaka će uspevati u “običnoj baštenskoj” zemljil, ali su izgledi da vaša biljka uspešnije raste veći, ukoliko joj obezbedite zemljište koje joj odgovara.

Biljku zasadite i obavezno zalijte nakon sadnje. Potrudite se da dobije dovoljno vode, ali ne preterujte. Ukoliko niste sigurni u kvalitet zemljišta i ne želite da rizikujete, možete sterilisati zemlju odgovarajućim preparatima (možete ih nabaviti u poljoprivrednim apotekama), ili na visokoj temperaturi (rerna).

3. POSTAVITE BILJKU NA ODGOVARAJUĆE MESTO U PROSTORU

Najbitnija stvar pri pozicioniranju sobne biljke je zahtev za svetlom. Svim biljkama je potrebna svetlost da bi obavljale proces fotosinteze. Dakle, nema biljaka koje uspevaju u mraku. Ali, neke od njih mogu uspeti i na nešto manje osunčanim mestima, poput zamije i sanseverije. Raspitajte se detaljno o potrebama biljke za svetlošću, i u skladu sa tim joj odredite mesto u vašem stanu ili kancelariji. Osim kaktusa i sukulenti, koje vole direktno svetlo, većina sobnih biljaka voli svetlo mesto bez direktog sunca.

Koristan savet: Ukoliko vaše biljke imaju fleke koje izgledaju kao da su spaljene, to je znak da biljci smeta direktno svetlo. Ukoliko biljka ima svetlije listove i gubi pigment, to je znak da joj treba više svetla.

Izbegavajte blizinu grejnog tela ili klima uređaja u blizini biljaka. Biljke uglavnom ne vole suv vazduh, i on jako loše utiče na vitalnost biljke i izaziva sušenje i opadanje listova.

Ukoliko želite da shvatite na kakvom mestu uspeva vaša sobna biljka, a niste u mogućnosti da otputujete u tropske predele i proverite u prirodnom ambijentu (što vam svakako želimo), posetite tropikarijum u Botaničkoj bašti. Tu ćete shvatiti prirodu i karakter svog zelenog ljubimca u okruženju bliskom prirodnom.  

4. PRAVILNO ZALIVAJTE BILJKU

Većina sobnih biljaka uvene od previše vode. Prekomerno zalivanje dovodi do pojave truljenja korenovog sistema, a uskoro i do uvenuća biljke. Prvi znaci su tamne (nekrotične) pege po listovima. Ove tamne pege se mogu pojaviti na vrhovima listova (drvo života, spatifilum), ili poput fleka na listu (difenbahija, kalatea), a mogu se pojaviti i zajedno. Ovo je znak da prestanete sa zalivanjem dok se zemlja potpuno ne osuši.

Uvek proverite da li je zemlja suva pre zalivanja biljke. Ne postoji tačan recept niti period za to koliko često se biljke zalivaju, samo okvirne instrukcije. Evo praktičnog primera: zamija je biljka koju u kućnim uslovima možete zaliti jednom u 10-15 dana. Mi imamo primer u poslovnom prostoru gde je zalivamo jednom nekad i dva puta nedeljno. Drvo života možete zaliti jednom u 5-7 dana. Mi imamo primer u kućnim uslovima gde je jednom u dve nedelje zalivanje dovoljno. Ali uvek pre zalivanja prstom proverite da li je zemlja suva, ne samo po površini već par centimetara u zemlji. Ako nije, sačekajte. Izuzetak su neke sobne biljke koje traže da su uvek zalivene (poput paprati, mesožderki). Ove biljke preporučujemo ljubiteljima zalivanja.

5. VODITE RAČUNA O ZDRAVLJU VAŠIH BILJAKA

Redovno proveravajte da li su se pojavile štetočine (biljne vaši, grinje, pauk itd), kako bi na vreme mogli da izlečite biljku odgovarajućim preparatima. Sad malo priče o preparatima. U prethodnih par godina naišli smo na pregršt alternativnih “prirodnih” metoda za suzbijanje štetočina i bolesti. Mi vam ne možemo savetovati nijednu od takvih metoda iz razloga što ih ne primenjujemo.

U poslovnim prostorima u kojima održavamo biljke nema vremena za eksperimentisanje, morate odmah delovati i suzbiti štetočinu. Mi savetujemo sledeće: kada primetite oboljenje na biljci, ponesite list sa oboljenjem u poljoprivrednu apoteku. Stručnjaci za zaštitu bilja rade u ovim specijalizovanim prodavnicama, i oni će vam na najbolji način dati dijagnozu i predložiti tretman.

Držite se instrukcija i ubrzo ćete primetiti da je biljka ozdravila. Ne potcenjujte zaštitu bilja i stručnjake koji se time bave i za to školuju. To ne znači da među prirodnim metodama nečete nači dobar savet, samo govorimo naše iskustvo za koje znamo da uspeva u borbi protv bolesti i štetočina.

Redovno brišite listove od prašine i orošavajte biljku. Na ovaj način ćete sprečiti zatvaranje pora na listu, i osvežiti biljku prskanjem. Iako je ovaj način upijanja vode za biljku trenutan, sve biljke vole da ih povremeno istuširate i osvežite (osim kaktusa i sukulenti, ali to ste shvatili pošto u pustinji slabo pada kiša).

Tokom zimskih meseci, kada je vazduh u zatvorenom prostoru suvlji, potrudite se da biljku držite dalje od grejnog tela, i da redovno provetravate prostor, kao i da obezbedite posude sa vodom kako bi mogla da isparava postepeno. Na tržištu čak postoje i profesionalni uređaji za povećanje vlažnosti vazduha, samo njihova cena nije mala, i možete preživeti i bez njih.

Izvor : studiotufna.com