Psihologija: Kako nekoga uhvatiti u laži?

Lakše je razotkriti prosečnog lažljivca dok je kod onih „pokerskog lica“ to malo teže, ali nije nemoguće. Ako želite da uhvatite nekoga u laži, trebalo bi da obratite pažnju na ove stvari:

  • Ton glasa – biće drugačiji nego inače. U nekim slučajevima se onome ko izgovori laž ton glasa povisi, u manje slučajeva je dublji. U svakom slučaju nije isti kao kod pričanja istine.
  • Suzdržanost – lažljivac često koristi reči poput „ja mislim“, verujem“, „po mom saznanju“ ili „neka vrsta“. Na taj način pokušavaju što veći deo da izmišljene priče drže nejasnim.
  • Oklevanje – nakon što mu se postavi pitanje, onome ko ne govori istinu trebaće nekoliko trenutaka da smisli odgovor.
  • Ublažavanje – koristiće „mekši jezik“ odnosno pokušaće da ublaži samu težinu krađe. Na primer, umesto da kaže „Nisam ukrao torbu“, reći će „Nisam uzeo torbu“.
  • Negativne emocije – lažljivac će izgovarati reči kao što su mržnja, isprazno i tužno, a na taj način podsvesno iskazuju svoju krivicu.
  • Hrpa informacija – da bi žrtvu uverio u svoju laž, lažljivac će izmišljotinu nadopunjavati raznim izmišljenim detaljima, npr. o tome šta se dogodilo.
  • Neutralnost – izbegavaće zamenice „ja“ ili „mi“ kao da nemaju veze sa onim što se događa ni sa ljudima koji su u to upleteni.
  • Mešaju sitne detalje – ljudi koji govore istinu imaju jasnu sliku o tome šta se dogodilo, ali lažljivci nemaju i lako se pogube u sitnim detaljima svoje izmišljene priče. Kažu jedno, a potom nešto sasvim drugo jer se ne sećaju šta su prvi put rekli.

Laž se može prepoznati po još nekim stvarima

Pomakne li neko naglo glavu nakon postavljenog pitanja, kao da se trzao, lako je moguće da je nešto slagao. U trenutku izgovaranja laži disanje se menja i postaje duboko jer srce brže kuca i nedostaje im kiseonika.

Neprirodno mirovanje – držanje kao kip, takođe, otkriva da neko laže jer to pokazuje kako nije opušten.

Dodirivanje nosa ili usta još je jedan znak da neko moguće zaobilazi istinu kao i premeštanje s noge na nogu, ali to može da znači i da se neko dosađuje (što opet može da bude vrsta laganja jer se pretvara da ga nešto zanima, a nije tako).

I zurenje nekome u oči bez treptanja može razotkriti okorelog lažljivca dok amateri izbegavaju da pogledaju onoga kome lažu u oči.

Izvor: krstarica.com

You Might Also Like

Leave a Reply