Kako se prave mirišljave sveće?- Uputstvo za izradu

Da li ste razmišljali da nekome poklonite posebnu pažnju tako što ćete mu napraviti dekorativne i mirišljave sveće? Na ovaj način pokazaćete koliko dobro poznajete osobu kojoj poklanjate, jer ćete pogoditi boju i omiljeni miris.

Svaki put kada osvetli određeni deo stana isveća zamiriše po prostoriji, misao će odlutati ka donosiocu poklona, a kao što je poznato, miris je posebno inspirativno čulo.

Sastojci i oprema

Za početak, najbolje bi bilo da ne ulažete veliki novac u profesionalnu opremu ni sastojke. Vremenom ćete uvideti kako napredujete, pa ćete birati odgovarajući materijal, a do tada ovo su osnovni potrebni sastojci :

– posuda u kojoj ćete moći da otopite vosak (jedan od profesionalnih aparata napravljen je od dve posude, jedne u kojoj se voda zagreva i stvara paru, a druga je naslonjena na nju, i na toj pari topi vosak). Ako se malo potrudite dobićete oblike sveća zgodne za unikatan i originalan poklon.
– prostor gde ćete to obavljati (vosak je problematičan sa čišćenje, tako da bi bilo najbolje da radni prostor u kuhinji prekrijete polumasnim papirom ili novinama)
– vosak (možete nabaviti u prodavnici ili reciklirati od starih sveća)
– termometar (treba vam termometar koji meri visoke temperature, na temp. iznad 65 C pčelinji vosak postaje tečan i može se od njega praviti sveća, ne dozvolite da vam temperatura pređe preko toga), drvena kašika ili varjača (njom ćete mešati vosak i nikako se ne preporučuje bilo koji drugi materijal)
– fitilj
– makaze
– kalup
– staklena teglica, čaša ili bilo koji oblik posude za sveću (u zavisnosti koju posudu izaberete, sveća će imati takav oblik – kreativno razmišljajte)
– boja za vosak
– mirisi, dodaci
– ulje

Bilo da ovo radite iz hobija, želje da nekoga obradujete ili pokrećete honorarni posao, ovo su osnovni koraci izrade:

Uključite šporet i, ukoliko imate vosak iz jednog komada, stavite ga preko posude u kojoj ćete ga topiti i pustite da se polagano i postepeno razmekšava. Ne zaboravite da čitav radni prostor obložite novinama i pazite da vosak ne dođe u dodir sa vatrom. Kada se vosak malo razmekšao, kidajte ga na manje komade i stavljajte u posudu. Obratite pažnju na temperaturu vrenja.

U međuvremenu, kalup koji ste odabrali za ovu namenu pripremite, osušite i premažite uljem, tako će vam biti lakše kasnije da izvadite vosak. Nakon što se vosak potpuno rastopio, vreme je da dodate boju i miris. U zavisnosti koliko voska koristite, toliko dodataka treba staviti. Uglavnom, za prosečnu veličinu sveće ide 1/8 dodataka.

Nakon što ste dodali, mešajte smesu dok se sve ne sjedini, skinite sa šporeta i ostavite pored.

Sada nastupa brza priprema, kako se vosak ne bi stvrdnuo. Isecite fitillj, možete od običnog, debljeg pamuka da isečete onoliko koliko je dugačka željena sveća. Postoji nekoliko načina da stavite fitilj, a ovo je jedan od predloga.

Dok stavljate vosak u kalup, pridržavajte fitilj. Najbolje i najpraktičnije bi bilo kada biste pronašli staru hemijsku koja ne radi i izvukli osnovu u koju biste uvukli fitilj i tako postavili u kalup i dosipali vosak.

Dodatni saveti

Nikada ne treba prepuniti kalup do vrha, uvek ostavite malo slobodnog prostora. Sada vosku treba malo vremena da se ohladi. Ako je kalup prevelik, često se desi da se sveća smanjuje ili udubljuje u sredini. Ovo možete popraviti tako što ćete dodati još malo voska u sredinu. Možete koristiti fen za sušenje kose kako biste ubrzali proces hlađenja. Manjim svećama približno treba 3 do 4 sata da se ohlade, dok većim treba od 8 do 12 sati.

Ako ne želite da ostavite sveću u tom kalupu, izvadite je polagano. Ako se ne da, poslužite se nožem tako što ćete sa strana skidati sloj po sloj. Vremenom ćete se izvežbati da vrlo brzo pravite sveće, a takođe i da dodajete razne boje, mirise, oblike i dezene. Otkrijte razne načine izrade!

Izvor: okradio.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *