Kako da zaštitite vaš računar od virusa?

Kompjuterski virus je mali program čiji je glavni cilj da zarazi i nanese štetu računaru brisanjem ili izmenom fajlova na hard disku. 

Najbolja zaštita od kompjuterskih virusa je da se odgovorno ponašate na internetu (ne posećujete kompromitovane web strane) i imate dovoljno znanja da znate kako da sprečite pojavu kompjuterskih virusa na vašem računaru. 

„Bolje sprečiti nego lečiti“ je poslovica koja dobija puni smisao kada se radi o kompjuterskim virusima. 

zaraze naš kompjuter.

VRSTE KOMPJUTERSKIH VIRUSA

Kompjuterske viruse možemo podeliti prema:

– okruženju 

– metodama infekcije

Preventivne metode

Preventivni koraci koje možete da preduzmete su najbolji način da se zaštite od kompjuterskih virusa, jer je mnogo jednostavnije da preduzmete neke korake unapred nego kada se virus pojavi na vašem kompjuteru da tada pokušate da ga uklonite. 

Koji su to koraci koje možete da preventivno preduzmete:

– Aktivirajte Zaštitni zid (Firewall)

– Proveravajte sumnjive email poruke

– Uvek uključena antimalver aplikacija

– Blokirajte reklame dok surfujete internetom

– Redovno ažurirajte svoj Windows operativni sistem

– Obrišite istoriju pregledanja i keš memoriju internet pregledača

– Skeniranje USB, DVD i CD koji koristite

– Zaštite bitne datoteke lozinkom i zabranom pristupa

– Koristite Dual But (Dual boot)

– Nakon instalacije novog softvera skenirajte hard disk

ZAŠTITNI ZID (FIREWALL) 

(Firewall) je uz antivirusni softver sastavni deo zaštite vašeg računara od kompjuterskih virusa. Možemo slobodno da ga nazovemo i prva linija odbrane vašeg kompjutera.

Radi se o hardveru ili softveru u okviru računarske mreže koji treba da spreči neželjeni prenos podataka a koji je rizičan i zabranjen od strane zaštitnog zida.

Zaštitni zid kontroliše protok podataka između različitih zona u računarskoj mreži. Zone mogu biti bezbedne i nebezbedne. Obično se internet smatra zonom (mrežom) a lokalna (LAN) mreža se smatra relativno bezbednom. 

Zaštitni zid vodi računa da sa globalne mreže – interneta, na računar ne dospe neki od virusa ili drugi maliciozni softver. Njegova svrha je da spreči pojavu a ne i da obavlja aktivnosti kao što su uklanjanje virusa što je zadatak antivirusnog softvera. 

Ono što je jako bitno kod zaštitnog zida je to da on ne može sam da radi, pa će vas obaveštavati o sadržaju koji dolazi sa interneta i tražiti vaše dopuštenje da se taj sadržaj nađe na vašem kompjuteru. .

SUMNJIVE EMAIL PORUKE

Nemojte otvarati email poruke od nepoznatih pošiljaoca a nikako i dodatke koji idu uz te poruke. 

Virusi se lako mogu prenositi sumnjivim email porukama. Ukoliko vam stigne takva poruka i otvorite nju ili dodatak koji ide uz nju, virus će zaraziti vaš računar. 

Najefikasniji način je da ovakve poruke ignorišete i obrišete kada vam stignu u elektronsko sanduče.

UVEK UKLJUČENA ANTIMALVER APLIKACIJA

Uvek imajte instaliranu i aktiviranu antimalver aplikaciju na svom računaru. Neka ona bude ažurirana poslednjim dopunama. Na ovaj način ćete se efikasno zaštititi od zlonamernog (malicioznog) softvera. 

Budite svesni činjenice da su pretnje upućene prema vašem računaru stalne i da vam je potreban softver koji će vas efikasno zaštiti od njih. 

Ovakva vrsta softvera će preduprediti svaku sumnjivu akciju virusa koji će verovatno pokušati da uđe u vašu elektronsku poštu, operativni sistem i njegove fajlove. 

Antimalwer softver treba da je uvek aktiviran. On treba da se podiže zajedno sa vašim operativnim sistemom i treba da je uvek ažuriran najsvežijim dopunama. Nikada ne idite na internet ako vam antimalwer softver nije aktiviran. Na ovaj način ćete biti efikasno zaštićeni od virusa.

Ukoliko ste korisnik Windows operativnog sistema u njemu imate integrisan antimalver softver „Windows Defender“ koji se automatski ažurira kada ažurirate i sam Windows. Osim ovog integrisanog rešenja na internetu možete pronaći odlična rešenja u vidu nezavisnih antimalver programa. 

BLOKIRAJTE REKLAME DOK SURFUJETE INTERNETOM

Iskačuće reklame se pojavljuju dok surfujete internetom u vašem internet pregledaču (Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera). Kada se nađete na određenom vebsajtu pojaviće vam se reklama u obliku iskačućeg prozora. Ovakve reklame mogu da budu nebezbedne i da sadrže zlonamerne programe. 

Da bi sprečili pojavu ovakvih reklama dovoljno je da instalirate blokatore ovakvih reklama (Ads block).

U IE pregledaču imate integrisan blokator reklama a u ostalim pregledačima ćete morati da ih instalirate kao dodatke i da ih aktivirate, odnosno da im odredite opseg delovanja na kojim veb stranama će biti aktivirani a na kojima ne.

REDOVNO AŽURIRAJTE SVOJ WINDOWS OPERATIVNI SISTEM

Periodično objavljivanje bezbednosnih ispravki od strane Microsofta je redovna aktivnost koja služi da korisnici Windows operativnog sistema imaju najbolju moguću zaštitu. 

Ovakve vrste ispravki sprečavaju napade od strane virusa kojima je operativni sistem izložen. Ovde govorimo o zatvaranju bezbednosnih rupa koje Microsoft programeri nalaze.

Najbolje bi bilo da uvek imate uključenu Windows update opciju kako bi se proces instaliranja ispravki automatizovao i da bi vi uvek imali najnovije ispravke. 

OBRIŠITE ISTORIJU PREGLEDANJA I KEŠ MEMORIJU INTERNET PREGLEDAČA

Kada surfujete internetom sve informacije o sajtovima koje ste posetili se skladište u vašem interntet pregledaču. Ovi podaci mogu biti i osetljive prirode. 

Iz ovih razloga je potrebno ove podatke s vremena na vreme izbrisati iz vašeg internet pregledača (istorija pregledanja i keš memorija).

SKENIRANJE USB, DVD I CD KOJI KORISTITE

Ovi mediji mogu sadržavati viruse i zlonamerni softver koji može zaraziti vaš kompjuter. Potrebno je kao što smo već ranije naveli, da budete oprezni i da predupredite rizične korake koji mogu da dovedu do pojave virusa na vašem kompjuteru. 

Pre korišćenja samog USB uređaja potrebno je da ga skenirate i utvrdite da li je sadržaj koji se nalazi na njemu siguran za vaš računar. 

ZAŠTITE BITNE DATOTEKE LOZINKOM I ZABRANOM PRISTUPA

Ukoliko imate lične podatke na vašem kompjuteru koje bi trebalo zaštiti lozinkom, onda učinite to. 

Na računaru možete čuvati različite vrste ličnih podataka koje ne želite da delite sa bilo kim. 

Zaštite ih šiframa i zabranom koriščenja i na taj način sprečite da ih maliozni softver iskoristi protiv vas.

DUAL BUT (DUAL BOOT)

Vaš kompjuter poseduje mogućnost da se na njemu u isto vreme nalaze dva operativna sistema, npr. Windows i Linux. Prilikom uključivanja računara možete odabrati jedan od ova dva sistema i nastaviti rad u odabranom operativnom sistemu. 

Ukoliko kompjuterski virus zarazi vaš operativni sistem, npr. Windows bude zaražen, vi možete svojim podacima pristupiti preko Linux operativnog sistema. 

Ovo je samo jedan od vidova bezbednog korišćenja računara i sprečavanja eventualne štete koja može biti naneta vašim ličnim podacima. 

NAKON INSTALACIJE NOVOG SOFTVERA SKENIRAJTE HARD DISK

Svako od nas koristi programe u okviru operativnog sistema. Neko kompjuter koristi za obradu grafike, neko za programiranje, neko za obradu muzike a neko za običnu zabavu. Za sve vrste aktivnosti postoje programi koji nam omogućuju lakše obavljanje poslova i zabave. 

Međutim, neki od tih programa mogu da budu nosioci virusa i malicioznih softvera. Zato je jako bitno da prilikom instalacije nekog novog programa odmah skenirate svoj kompjuter antivirusnim softverom i budete sigurni da se na vašem kompjuteru nije pojavio virus.

Izvor: svezakomp.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *