Da li kisela voda može biti štetna?

Iako se kisela voda reklamira kao zdrav i koristan napitak koji je pun minerala, mnogi smatraju da kisela voda može da škodi našem telu. Međutim  da li je to zaista tako?

Najčešći mitovi govore da kisela voda šteti stomaku i zubima.

Što se tiče zuba, to je čista besmslica, jer voda nikako ne može oštetiti zube. Ovaj mit je nastao zato što poreklo vode utiče na nivo kiselosti (pH). Na primer, u izvorskoj vodi pH je na nivou od 7.4 (neutralan), dok isti indikator u sodi balansira oko 5, što već odgovara kiselim tečnostima.

Generalno, stomatolozi se slažu da je gazirana voda više kisela nego obična, ali to ne znači da može oštetiti zube. Imajte na umu da govorimo o običnoj kiseloj vodi, a ne o slatkim gaziranim pićima.

Kisela voda takođe ne može negativno da utiče na stomak. Ako nemate zdravstvenih problema, možete sigurno piti gaziranu vodu. Nemojte se iznenaditi kada imate podrigivanje – to je normalno, s obzirom da gutate ugljendioksid sa vodom.

Jedini problem koji možete imati od kisele vode jeste nadutost, pa ako imate probleme sa nadimanjem, onda kiselu vodu pijte u manjim količinama. Japanski naučnici su takođe dokazali da gazirana voda smanjuje glad i sprečava prejedanje, što potvrđuje da je ona korsina za naše telo.

Dakle, kisela voda je korisno piće koje će vam omogućiti da se osvežite, da se hidrirate i da u vaše telo unesete različite minerale.

Naravno, ništa nije dobro kada se preteruje sa tim, tako da kiselu vodu takođe pijte u umerenim količinama i nikada od nje nećete imati problema.

Izvor: muskimagazin.rs

You Might Also Like

Leave a Reply