Novinarstvo je omiljena i nezaštićena profesija kojom danas može svako da se bavi

U poslednje dve godine iz oblasti javnog informisanja tačnije opšteg novinarstva najveći problem predstavljaju neregistrovani portali koji neretko prenose nepotpune ili netačne informacije. Mnogo je žalbi na onlajn medije, jer se većina njih ne bavi etičkim standardima i nemaju za cilj informisanje građana, nego ih zanima samo veći broj pregleda njihovih portala. To šteti društvu, jer kao takvi nemaju tačnu informaciju, ili prenose nepotpunu informaciju. Zbunjuju stanovništvo i blate struku, većina pravih okaljenih novinara koji rade za medije godinama unazad još pre pojave portala se sada stide svoje struke. Što bih ja rekla vrhunac bezobrazluka je kada vas je sramota i stidite se zbog tuđe sramote .

Lično smatram da se novinarska profesija, zbog tehnološkog razvoja, nalazi na raskrsnici i da se hitno treba uvesti novi zakon o dozvolama za rad e.portala. To na neki način sada ugrožava novinarstvo jer je puno teže pronaći trag vesti nego što je bilo pre. Sa tim se suočavaju i mediji i novinari u Evropi, jer je više medija nego što ih je ikada bilo, ali je manje novinara. A mediji bez novinara ne mogu biti profesionalni mediji. Da bi portal bio validan treba da se prijavi Agenciji za privredne registre , kako bi dobio ličnu identifikaciju matični broj i pib. Jedino tako može i da konkuriše na tenderima za javno informisanje kada ih raspišu opštine, sve u zavisnosti od glavne teme portala . Portal presskucevo.rs za sada nije registrovan jer se lomi oko bloga i portala , još uvek nije jasno definisan , da li će biti blog ili portal i ako mu je glavna tema životni stil kroz emociju i motivaciju .

Naravno da ima svoj domen i hosting, to može imati svako ko plati , ali mu to ne daje za pravo da komentariše , bilo u dobrom ili lošem kontekstu bilo kog čoveka , a kamoli da ga blati i iznosi neproverene informacije. Zato na presskucevu možete pročitati stil života, kojekakve savete , pozitivnu psihologiju , neke dobre intervijue koji su potpisani i legitimno sa izvorom. Možete naći zabavu, edukaciju pa čak i biljnu apoteku . Sve to može da se piše i na blogu , to su teme za koje se urednici sami opredeljuju kad krenu da formiraju blog ili portal, dok je portal e.kucevo registrovan i ima pravo na sve važne teme kao kanal za vesti . Ne mogu svi biti novinari i ako imaju portal za vesti . Oni mogu da pišu vesti za sebe , a ne za javnost dok god se ne registruju.

Baviti se novinarstvom znači prvo izučiti zanat kako treba i imati iskustva. Onlajn novinar ( net novinar, veb novinar)   radi u redakciji nekog internet medija. To je profil novinara koji poznaje i primjenjuje višestruke nivoe pismenosti, koristeći se veštinama i sposobnostima izraženim kroz upotrebu kompjutera. Uža specijalnost onlajn novinara mora da bude tekst, grafika, dizajn,tehnika, informatika, informisanje .

U Srbiji u periodu od 1. aprila do 30. juna u više od 1.500 tekstova na šest najposećenijih portala došlo je do povrede profesionalnih standarda, odnosno prekršaja Kodeksa novinara Srbije. Najčešće je kršeno poglavlje koje se odnosi na prenošenje pretpostavki i nagađanja i to prilikom izveštavanja o zločinima i nesrećama, odnosno u rubrici Hronika. Ovu informaciju sam našla u UNS-u , Udruženju novinara Srbije . Pored ovoga, kršene su odredbe i o privatnosti, kršenje pretpostavke nevinosti, te neprimeren sadržaj i kršenje kulture i etike javne reči.

Ako neko kao ja nije školovan za novinara već ima završen neki drugi fakultet ili školu, neprekidnim radom, iskustvom i usavršavanjem na raznim seminarima , kursevima itd . može da bude odličan novinar , ali sve jedno, niko nema pravo da ugrožava nečiju privatnost, bez dozvole i ovlašćenosti za to , a kamoli da se bave temama rekla – kazala . Svako ima pravo da podnese privatnu tužbu za lažne vesti .

Tako da narode , čitajte ono što je legitimno i provereno ukoliko čitate vesti sa portala preko interneta, čitajte registrovane portale , u suprotnom ostaćete neinformisani, pogrešno informisani i zbunjeni . Upravo se trudim svaki dan da to govorim i svojim roditeljima i komšijama i prijateljima. Logično je da su na meti javne ličnosti , zbog publiciteta i ono što najviše odgovara neregistrovanim portalima, to je čitanost i posećenost sajta zbog zarade putem google app AdSens. Ljudi koji imaju neregistrovane portale su došli dotle da ne poštuju ni sami sebe kada je u pitanju preglednost i novac , a gde će imati poštovanja i empatije prema drugima.

U prilogu video , tipičan primer koji je pokazala TV happy , pružajući mogućnost čoveku da se brani od lažnih optužbi.

You Might Also Like

Leave a Reply