U Gložani obeleženo 80 godina od podizanja Ustanka naroda Srbije protiv fašističkih okupatora

Ove godine Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije obeležava 80 godina od početka antifašističke pobune u Jugoslaviji. Narod koji ne pamti svoju istoriju, nema nade ni za budućnost, u to ime generacijama koje dolaze za nama SUBNOR Opštine Kučevo danas je uz prigodan program i polaganje venca odao počast ljudima koji su se borili za slobodu sebe i svoje dece. Pod motom „Da rata više ne bude”, širom Srbije se obeležio sedmi jul. dan ustanka. Ta pobuna bila je početak borbe svih jugoslovenskih naroda protiv fašističkih okupatora i dovela je do oslobođenja Jugoslavije 1945. godine.

Nakon himne, predsednik SUBNOR-a Slaviša Marijoković je otvorio program. Minutom ćutanja i polaganjem venca odata je pošta poginulim borcima. Nedavno svršeni srednjoškolac učenik generacije Ognjen Armuš govorio je pesmu o Veljku Dugoševiću. Prigodno obraćanje skupu u vezi 80 godišnjice USTANKA naroda Srbije održao je Stevan Ilić. A u sklopu programa podeljene su knjižice novoprimljenim članovima u boračku organizaciju. Podelu je vršio predsednik boraca .

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је presskucevo-3.jpg


Ovom prilikom organizovan je i svečani ručak. Pre početka svečanog ručka dodeljene su ZAHVALNICE organizacijama, ustanovama i pojedincima . Ukazana je javna zahvalnost svima koji su ovu svečanost pomogli. Program je završen pesmom „Otadžbina“ u interpretaciji Ognjena Atmuša ovogodišnjeg učenika generacije kome je uručena knjiga Slobodno Kučevo 1941.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 212499593_346024093542737_6562070929449909104_n.jpg
predsednik SUBNOR-a Slaviša Marijoković i pukovnik u penziji Stevan Ilić

Ove godine je bilo veličanstveno. Primljeno je 10 novih članova u Boračku organizaciju. Bili su predsednik opštine Kučevo dr Ivan Rajičić i zamenik predsednika Nenad Mikić kao i predstavnici ustanova i preduzeća. Podeljene su zahvalnice najzaslužnijim preduzećima, ustanovama i pojedincima. Posle oficijelnog dela bio je zajednički ručak i narodno veselje u organizaciji orkestra maestra na violini Željka Čikarevića . Pored ovog skupa na prostoru od 40 ari zemljišta koje pripada Boračkoj organizaciji bilo je još pedesetak gradjana raznih uzrasta koji su ovaj praznik obeležili u svojoj režiji. Najzaslužniji za sve ovo su bili predsednik SUBNOR-a Slaviša Marijoković i njegovi saradnici Siniša Fajdić. JAKOB LUKIJANOVIĆ, Milka Maranović, Dragan Babić, predsednik mesne zajednice Neresnica i organizator kompletne proslave pukovnik u penziji Stevan Ilić.

Da se podsetimo ,

Više od pola veka, u Srbiji se 7. jul slavio kao Dan ustanka naroda Srbije protiv okupacije nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Tog dana 1941. godine, jugoslovenski komunista Žikica Jovanović Španac je u Beloj Crkvi kod Krupnja opalio prvu ustaničku pušku i ubio dva žandarma na seoskom vašaru.


R.Stanković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *