25 септембра, 2021

Presskucevo

onlajn

Preminuo ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski

Kako prenosi radio Slobodna Evropa, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je 4. avgusta da je ambasador Srbije u Rusiji, Miroslav Lazanski, preminuo.

Kako se navodi u saopštenju, Lazanski je preminuo iznenada.

„Ostaće upamćene njegova predanost, posvećenost i zalaganje kao ambasadora naše zemlje, kao i brojne aktivnosti usmerene na dodatno unapređenje saradnje i prijateljstva Srbije i Rusije“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Miroslav Lazanski je na mesto ambasadora Srbije u Rusiji imenovan u julu 2019. godine. Bio je dugogodišnji novinar Politike i vojni analitičar.

Izveštavao je sa ratišta u Bejrutu, tokom rata Iraka i Irana, iz Avganistana, Čečenije, Zaira, Jemena, Libije, Sirije, Somalije, sa Krima, kao i za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog.

Srbija je izgubila velikog čoveka, svog ambasadora u Ruskoj Federaciji, jednog od najboljih poznavalaca geopolitičkih prilika, vojne strategije i taktike, izuzetnog novinara i publicistu i, pre svega, dobrog čoveka. Čoveka, koji je Srbiju voleo više od svega. Hvala mu za sve što je uradio za našu zemlju i neka mu je večna slava“, napisao je predsednik Vučić.

Inače Miroslav Lazanski je bio svojevremeno gost u Kučevu . U vreme kada mu je izašla knjiga Vreme izdaje , uradila sam interviju sa njim koji možete pročitati na linku https://www.presskucevo.rs/2013/05/06/vreme-izdaje-miroslav-lazanski/