Počinje druga sezona BiblioSalona u Biblioteci „Nikola Sikimić Maksim“ Kučevo

Iako smo navikli da razgovori u okviru BiblioSalona ne daju konačne odgovore, kao što ih, uostalom, ne daju ni filozofija ni vrhunska umetnost, ovoga se može doneti jedan zaključak, a kroz reči Dostojevskog: „Saosećanje je glavni zakon ljudskog postojanja.“ Ovim rečima Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“ zaključila prvu sezonu BiblioSalona. Ovim tekstom najavljujemo drugu sezonu ovog visokokvalitetnog programa o kulturi i umetnosti kroz razgovore u biblioteci , čiji je autor i moderator direktorka Biblioteke Jovana Dišić .

Zaposleni iz biblioteke poručuju :

Ispunjavamo obećanje da sa novim gostima i sa malo drugačijim konceptom u septembru nastavimo sa razgovorima u biblioteci na teme iz književnosti, umetnosti, kulture, ali i važnih društvenih pitanja.
BiblioSalon u novoj sezoni otvara književnica Laura Barna, koja nam dolazi već u četvrtak, 9. septembra.Ostala dogovorena gostovanja:

  1. oktobar – Živko Vlahović, prevodilac i izdavač 28.oktobar – Dejan Ognjanović, pisac i stručnjak za poetiku horora U novembru nam dolaze Sanja Savić Milosavljević i Mladen Milosavljević, pisci i izdavači
    Za sada vam nećemo otkriti više od ovoga.

Neobično ime BiblioSalona nije poteklo ni iz književnosti, ni iz filozofije, već iz antropologije. Naime, kada je Margaret Mid neko od njenih studenata pitao šta je najraniji znak civilizacije, očekujući da će odgovor biti nešto poput glinene posude, obrađenog kamena ili oružja, ona je odgovorila: „Zarasla butna kost“. Objasnila je da kod životinja u divljini ovaj prelom znači vrlo brzu smrt – i kost ne stiže da zaraste. Ako je butna kost kod čoveka zarasla, to znači da je imao ko da brine o njemu.

Prema tome, početak saosećanja bio bi i početak civilizacije. Počevši od ove, po rečima našeg gosta, sentimentalne i malo verovatne hipoteze, razgovor se kretao od praistorije ka savremenom dobu, snažno pretresajući ideje judeohrišćanstva i zapadnoevropske filozofije, kao i nasleđe zapadnoevropske kulture.

Uz opaske o „inženjeringu empatije“ u savremenom društvu, a koji se obilato prelio i na savremenu književnost, razgovor se dotakao i klasika svetske književnosti.

Iako smo navikli da razgovori u okviru BiblioSalona ne daju konačne odgovore, kao što ih, uostalom, ne daju ni filozofija ni vrhunska umetnost, ovoga se može doneti jedan zaključak, a kroz reči Dostojevskog: „Saosećanje je glavni zakon ljudskog postojanja.“ Ovim rečima Biblioteka „Nikola Sikimić Maksim“ zaključila prvu sezonu BiblioSalona. Nastavak emitovanja događaja u ovoj formi može sledi od 09. Septembra, tj. sada u četvrtak.


Dobro došli !


https://www.facebook.com/nasabibliotekakucevo/videos/529310421474272

You Might Also Like

Leave a Reply