BiblioSalon počeo sa Laurom Barnom

U četvrtak 9. septembra, u Biblioteci „Nikola Sikimić Maksim“ Kučevo, počela je nova sezona BiblioSalona koji je imao sjajan početak , ako uzmemo u obzir da je Laura Barna bila gošća.
Laura Barna, književnica i istoričarka umetnosti bila je prva gošća BiblioSalona pod nazivom „Sve moje…“. U svojim knjigama ona govori o ljudima i ličnostima koji su obeležili našu istoriju, nauku, književnost, a koji su nepravedno skrajnuti i zapostavljeni još za života. Tako su sinoć sa posetiocima u čitaonici biblioteke sedeli Kosta Miličević, Isidora Sekulić, Žanka Stokić, Veselin Čajkanović, Rastko Petrović… Pitanje ukrštaja života i umetnosti, između kojih često ne postoji jasna granica, obeležilo je čitavo veče.

Jovana Radenković filolog, Laura Barna pisac, i Jovana Dišić filolog, direktorka biblioteke „Nikola Sikimić Maksim“

Razgovor su vodile Jovana Radenković, master klasični filolog i Jovana Dišić, filolog i folklorista ,inače i direktorka biblioteke.
Imali smo priliku da saznamo da Laura svoje likove pronalazi (ili oni pronalaze nju?). Privlači je energija mesta i ljudi o kojima piše. Počevši od kupovine kuće na topčidersko-senjačkom brdu, baš u komšiluku Isidore Sekulić, a onda i putem koji je, prilikom trčanja, kao slučajno nanese na ruševine iz kojih viri deo klavira (kuća Veselina Čajkanovića, našeg najpoznatijeg predratnog filologa i istoričara religije). Roman „Sve moje sestre“ priča je o Rastku Petroviću, njegovoj albanskoj golgoti, ali pre svega o ljubavi sestara prema njemu, njihovoj žrtvi i značaju porodice i ljubavi u srpskoj kulturi.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је 1631263210410-944x708.jpg


Svako ko je imao privilegiju da bude na Laurinoj promociji kući se vratio ispunjen ponosom na narod kome pripadamo, ali i gorčinom tuge što smo skloni da zaboravimo sve najbolje predstavnike svoga roda.
Pisci poput Laure Barne su tu kako se to ne bi dogodilo.

Izvor: Biblioteka Kučevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *