Realizacija projekta „Maksim“ ide svojim tokom – Predstavljanje sadržaja

Dok realizacija projekta Maksim ide svojim tokom, nastavljamo sa predstavljanjem sadržaja časopisa.
Ponosni smo na činjenicu da će se među koricama prvog broja naći zavidan broj stručnih, ali i veoma zanimljivih književno-teorijskih tekstova. Jedan od njih je i tekst „Portret umetnika na dvolisnici: Ivan Galeb i kir Angelos“ Marijane Jelisavčić.

Marijana Jelisavčić (1992, Užice). Živi na relaciji Perućac – Novi Sad. Osnovne i master akademske studije srpske književnosti završila na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je 2016. godine odbranila master rad na temu „Elementi horor fantastike u romanu srpskog predromantizma“, za koji je odlikovana Brankovom nagradom Matice srpske. Dobitnica je godišnje nagrade Filozofskog fakulteta u Novom Sadu za najboljeg mladog istraživača iz oblasti humanističkih nauka za 2020. godinu.

Trenutno je na doktorskim studijama srpske književnosti u Novom Sadu. Učestvovala na više domaćih i međunarodnih skupova. Sa Milenom Zorić transkribovala je i priredila roman Jovana Čokrljana „Ogledalo dobrodetelji i vernosti ili žalosna priključenija Dragoljuba i Ljubice“ iz 1829. godine (izdavač: Matica srpska, 2020. godine). Zajedno sa Velimirom Mladenovićem priredila je temat o Luju Aragonu u časopisu „Sveske“ (2017). Član je Matice srpske od maja 2017, a član saradnik od juna 2020. Radove objavljuje u periodici. Aktivno piše za onlajn časopis KULT. Oblasti interesovanja: horor, fantastika, horor fantastika, srpska književnost 19. veka, film.


Tekst i fotografija: Biblioteka Kučevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *