Brze poslastice za sladak vikend – Jeftino i lako za pripremu …

Brze poslastice za sladak vikend – Jeftino i lako za pripremu …

Krem od jabuka, sutlijaš i bakin kolač izvrsne su poslastice za ovaj vikend .

Zasladite vikend i počastite sebe, a i svoje najmilije ukusnim poslasticama. U nastavku slede 3 laka, brza i jeftina recepta, a na vama je da se odlučite za neki od njih.

Foto izvor https://stil.kurir.rs

1. Bakin kolač
Takozvani bakin kolač izvrsna je poslastica koja čak može i da bude zamena za doručak ili večeru, zavisi sa čim ga poslužite. Jedan namaz krema ili domaćeg džema uz čašu mleka, i te kako je ukusan predlog. Osim kao obrok, bakin kolač idealan je i kao užina, uz popodnevnu kafu.

Osim prese, sve što vam je potrebno su: 5 jaja, 16 kašika šećera, 25 kašika mleka, 35 kašika ulja, jedan prašak za pecivo i oko 35 ravnih kašika brašna (ukoliko želite tvrđi kolač, stavite koju kašiku više brašna).

Sve sastojke sipate u vanglu i mikserom umutite. Smesa treba da bude gušća od one za palačinke. Po želji ih malo prepecite ili ostavite da budu mekši. Ukusni su i sutradan.

2. Sutlijaš

Kombinacija mleka, pirinča i cimeta idealna je poslastica za svaki dan. Priprema je vrlo jednostavna i zahteva vrlo malo vremena.

Najpre, u šerpi skuvajte litar mleka. Kada počne da vri, dodajte dve šoljice pirinča opranog u devet voda. Pirinač kuvajte u mleku prvo na jakoj vatri jedno 10 minuta, a zatim na tihoj dok pirinač ne omekša. Tek tada zasladite šećerom i ostavite još malo da se kuva. Kad je gotov, sipajte u posudice, a po želji začiniti vanil šećerom i cimetom.

Ukoliko volite, pirinač možete da kuvate tako da ga ne zaslađujete šećerom, već da ga pospete cimetom i vanil šećerom tek kada bude gotov i nakon što ga sipate u posude.

Takođe, sutlijaš možete da prelijete i nekim voćnim sokom ili svežim bobičastim voćem. Služite ga kada se ohladi.

3. Krem od jabuka

Ukoliko volite jabuke, ovo je prava poslastica za vas – ukusna kombinacija jabuka, čokolade i cimeta.

Sve što vam je potrebno su: pola kilograma jabuka, pola kesice cimeta, pola limuna, 30 grama šećera, malo konjaka, šoljica slatke pavlake i 50 grama čokolade.

Jabuke ogulite, izvadite koštice, pa isecite na manje komade. Stavite ih da se kuvaju u malo vode, kojoj ste dodali cimet, limunov sok i narendanu koru limuna, konjak i šećer. Dinstajte na umerenoj vatri dok jabuke ne počnu da se raspadaju. Ostavite masu da se ohladi, pa je rasporedite u četiri čaše. Umutite slatku pavlaku i njome prelijte kompot. Ukrasite rendanom čokoladom.

Foto izvor https://stil.kurir.rs
https://stil.kurir.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *