Kinezi ispratili godinu pacova i dočekali godinu bivola – Kineska Nova Godina

Kinezi ispratili godinu pacova i dočekali godinu bivola – Kineska Nova Godina

Kineska Nova godina ili drugačije Lunarna Nova godina, prema njihovoj tradiciji i horoskopu, godina Pacova počela je 25. januara 2020. godine i navršava se 11. februara 2021. godine. Oni koji ne znaju, proslava traje 15 dana i obeležava se svuda u gradovima i u gotovo svakom domu.

Pored Kine, kinesku Novu godinu slave i zemlje poput Indonezije, Vijetnama i Malezije, Tajlanda, Nepala, Butana itd.

Ovo je period u godini poznatiji i kao festival svetiljki, kada se u gradu održava manifestacija uz njihovu tradicionalnu muziku i kostime, a obeležava se tako što se svetiljke puštaju u vazduh. Ovim praznikom se takođe obeležava i kraj zime a početak jeseni.

U ovom periodu kako kažu, valja se pomiriti sa posvađanima i oprostiti sve neprijateljima i svima poželeti mir, radost i zdravlje.

Za razliku od proslave Nove godine na Zapadu, kineska Nova godina se slavi 15 dana, uz brojne pripreme i običaje.

Dekoracije su važan deo dolaska kineske Nove godine, a crvena boja je glavna boja praznika.

Slično davanjima poklona tokom božićnih praznika, Kinezi jedni drugima poklanjaju crvene koverte sa novcem, što je važan deo tradicije.

Tokom dočeka kineske Nove godine akcenat je na porodičnom okupljanu i ljudi se, bez obzira na to gde se nalaze, vraćaju kući kako bi praznike proveli sa članovima svojih porodica, piše nedeljnik Njuz.

Nova odeća, koja se nosi na Novu godinu, i bogata novogodišnja trpeza za novogodišnju večeru, treba takođe da doprinesu da naredna godina bude srećna i uspešna. Takođe slanje novogodišnjih čestitki je deo tradicije za kinesku Novu godinu, piše danas Ekonomik Tajms.

Kineska Nova godina naziva se još i „Prolećni festival“ i „Lunarna nova godina“, jer dolazi u proljeće i datirana je na osnovu kineskog lunarnog kalendara.

Svaka kineska Nova godina označena je kao „godina“ jedne od 12 životinja kineskog horoskopa, a ta životinja treba da obilježi godinu koja nastupa i sve one koji su rođeni u njoj.

Kineska Nova godina je najvažniji godišnji festival za sve ljude kineskog porekla širom sveta.

Proslavlja se više od 1000 godina, možda i mnogo duže, a tradicije koje su uključene su duboko ukorijenjene u kineskoj kulturi, za mnoge je to takođe i verski praznik, ispunjen molitvama, darivanjem i drugim činovima religijske posvećenosti, navodi Ekonomik Tajms.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *